Aproximativ 430 de elevi din județul Constanța, cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, au răspuns provocării de a realiza filme de scurt metraj pe tematici de educație civică în cadrul proiectului ”Civi-Mateca”. Ei au fost premiați în cadrul Galei „Civi-Mateca“, organizată la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța. În proiectul ”Civi-Mateca” s-au înscris 52 de unități de învățământ și au fost realizate 107 filme de scurt metraj. Fiecare echipă de elevi a fost compusă din patru membri, care au îmbrăcat haina de regizori, actori, scenariști, cameramani sau editori. Au fost nominalizate câte trei filme pe fiecare an de studiu, dintre care au fost anunţaţi, în cadrul Galei „Civi-Mateca“, câştigătorii. Pe lângă cele opt premii corespunzătoare celor opt ani de studiu din clasele V-XII, s-au mai acordat ”Premiul de originalitate”, oferit de juriu, ”Premiul de popularitate”, decis prin vot public pe site-ul proiectului, și trei premii speciale, respectiv ”Premiul de interpretare”, premiul ”Tinerețe și Optimism” și ”Premiul Juriului - Trofeul Civi-Mateca”.
SCOPUL PROIECTULUI Proiectul a avut ca obiectiv contribuţia la educarea civică a noilor generaţii de elevi de gimnaziu şi liceu din municipiul Constanţa şi din alte opt localităţi limitrofe aflate pe o rază de 15 km în jurul orașului Constanța, prin încurajarea utilizării noii tehnologii (aparate foto digitale, telefoane mobile, tablete, computere/laptopuri, camere video) şi direcţionarea folosirii acestor gadgeturi în sens pozitiv, pentru dezvoltarea creativității, a spiritului de echipă, cu finalitate educațională. Elevii din Constanța, Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol și Valu Lui Traian au surprins în filmele lor probleme reale ale comunităților, unele echipe încercând să ofere chiar și solutii, implicarea lor dând plusvaloare proiectului. Aceștia au primit cu entuziasm proiectul, considerând realizarea filmelor drept o experiență nouă, provocatoare, un motiv de a colabora la nivel de echipă, de școală, de colectivitate. Proiectul a fost implementat de către Asociația Civicum Voluntaris cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și s-a adresat noii generații de elevi, Generația Click.
“CIVI-MATECA” este câștigătorul din orașul Constanța al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2014, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest. Pentru acest proiect, Asociația Civicum Voluntaris a primit un grant în valoare de 80.000 lei.
CÂȘTIGĂTORII GALEI La clasa a V-a, câștigătoare este Școala Gimnazială ”Grigore Moisil” Năvodari, cu lucrarea ”Câinele... o bătaie de inimă la picioarele mele”, la clasa a VI-a, filmul câștigător a fost ”Și cărțile au suflet”, realizat de elevii Școlii Gimnaziale ”Ioan Murgescu” Valu lui Traian, la a VII-a - filmul ”Între vis și realitate”, de la Școala Gimnazială ”Ion Borcea” Agigea, iar la clasa a VIII-a - filmul ”DOMBergent”, realizat de elevii Școlii Gimnaziale nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța. La nivel liceal, la clasa a IX-a, câștigători au ieșit elevii Liceului Teoretic ”Decebal” Constanța, cu scurtmetrajul ”Strigătul Naturii”, la a X-a, câștigător a ieșit filmul ”Online versus Offline în societate”, de la Liceul Teoretic ”Ovidius” din Constanța, la clasa a XI-a - filmul ”Asceză” de la Liceul Teoretic ”Carmen Sylva” din Eforie Sud, iar la a XII-a, câștigător a ieșit ”Revoluția Frumosului... începând de la cuvânt” - Colegiul Tehnic Energetic Constanța. Premiul pentru originalitate a fost acordat Colegiului Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” din Constanța, pentru scurtmetrajul ”Suntem Noi”, Premiul de Popularitate a fost acordat elevilor de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Techirghiol, care au adunat cele mai multe voturi online la filmul ”Educația comunității”. Premiul pentru Interpretare a fost acordat elevei de clasa a IX-a Mihaela Șerban din filmul ”Cu toții o familie”, de la Liceul Tehnologic ”Ovidius” din Constanța, și elevei Carmen Merlă (clasa a VIII-a) din filmul ”Copilărie - Tărâm de vis”, de la Școala Gimnazială ”Tudor Arghezi” din Năvodari. Premiul ”Tinerețe și Optimism” a fost acordat filmului ”We are happy în 5B”, realizat de elevii de clasa a V-a de la Școala Gimnazială nr. 7 ”Remus Opreanu”, iar premiul juriului ”Trofeul Civi-Mateca” a fost acordat elevilor de la Liceul Teoretic ”Carmen Sylva” din Eforie Sud, care au realizat filmul ”Asceză”.