E luptă pe viață și pe moarte în PSD. Social democrații se sfâșie între ei pentru supremație. Pe de o parte, premierul Sorin Grindeanu, „ajutat“ de secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, fost prim-ministru, încearcă să rămână la putere cu orice preț. Unii spun că, în demersul lor, cei doi răzvrătiți nu ar fi singuri, ci dirijați de anumite cercuri de interese. Pe de altă parte, președintele PSD, Liviu Dragnea, susținut de majoritatea covârșitoare a social democraților, încearcă din răsputeri să-l alunge pe Grindeanu de la Palatul Victoria, acuzând că actualul premier și gașca sa au confiscat abuziv Puterea. Și cum singura metodă pentru a-l demite pe Grindeanu din funcție este moțiunea de cenzură, cei de la PSD s-au grăbit să o introducă, astfel încât aceasta să fie aprobată cât mai repede. Textul acestei moțiuni, intitulată „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor“, a fost citit, duminică, în plenul Parlamentului, în fața a 216 deputați și senatori de la PSD și ALDE. În textul moțiunii, citit de liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, se face apel la Constituție. „Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. „Guvernul“ Ponta - Grindeanu - Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE“, se arată în text.
Potrivit calendarului, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului miercuri, de la ora 11.00, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în plenul reunit de duminică.
CALCULELE DIN PARLAMENT
În situația prezentă, pentru ca moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor", inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului Grindeanu, să treacă, este nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, adică 233 de voturi în actualul Legislativ. Din totalul de 464 de aleși, majoritatea PSD - ALDE are 247 de parlamentari. Mai exact, PSD are 67 de senatori, iar ALDE un număr de nouă, însumând 76 senatori ai Puterii din totalul de 136 de membri ai Senatului. În Camera Deputaților, PSD deține 154 de mandate, ALDE având 17 deputați. Drept urmare, PSD și ALDE au împreună 14 posibile voturi mai mult decât numărul necesar pentru dărâmarea Guvernului Grindeanu, fără a fi nevoie de susținerea altor grupuri parlamentare.
CINE AR PUTEA TRĂDA
Pe de o parte, Liviu Dragnea spune că moțiunea va trece fără probleme, în timp ce Victor Ponta afirmă că cel puțin 14 parlamentari PSD și ALDE vor întoarce armele. Potrivit surselor politice citate de evz.ro, printre parlamentarii PSD și ALDE care se pregătesc să trădeze tabăra Dragnea - Tăriceanu se regăsesc, în afară de fostul premier Victor Ponta, senatorul Scarlat Iriza (ALDE), deputatul Alin Văcaru (PSD), deputatul demisionar din ALDE Damian Florea, deputatul demisionar din ALDE Sorin Câmpeanu, cinci parlamentari din Timiș: Bianca-Miruna Gavriliță, Radu Adrian Pau, Robert Alfred Simonis, Adrian Nicolae Diaconu și Eugen Dogariu (toți PSD), opt parlamentari din Iași: Doru Adrian Păunescu, Vasilică Toma, Vasile Axinte, Nicolae Bănicioiu, Tudor Chiuhodaru, Vasile Citea, Camelia Gavrilă și Silviu Nicu Macovei (toți PSD). În plus, alți patru foști miniștri apropiați de Victor Ponta, Eugen Teodorovici (senator PSD), Titus Corlățean (senator PSD), Rovana Plumb (deputat PSD) și Robert Cazanciuc (senator PSD), ar sări în tabăra Grindeanu - Ponta.
TENTATIVĂ DE RACOLARE A MINISTRULUI DEMISIONAR AL TURISMULUI, MIRCEA TITUS DOBRE!
Ministrul demisionar al Turismului, Mircea Titus Dobre, a dezvăluit că, sâmbătă, a fost sunat de un om al lui Victor Ponta pentru a-l trăda pe Liviu Dragnea și a rămâne în Guvern alături de Sorin Grindeanu. El a dezvăluit că nu este singurul ministru demisionar care ar fi fost sunat de oamenii lui Ponta pentru a rămâne în Cabinetul Grindeanu. „Nu sunt trădător și nu voi trăda niciodată. Sunt un om de echipă și de partid. Într-o democrație și un partid politic, minoritatea trebuie să accepte majoritatea“, a spus Dobre.
PROFITORII DE VOTURI INTRĂ ÎN SCENĂ
Ca un „deja vu“, cei care ar putea înclina balanța sunt cei de la UDMR, care s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului, profitori de voturi. În contextul în care în ultimii 20 de ani Uniunea a fost la guvernare sau a sprijinit puterea din Parlament, ne așteptăm ca, și de această dată, balanța în ceea ce privește moțiunea de cenzură să fie înclinată de UDMR.
SE NAȘTE O NOUĂ FORMAȚIUNE POLITICĂ?
Ruptura din cercul coaliției de guvernare ar putea da naștere la o nouă formațiune politică. Indiferent de rezultatul moțiunii de cenzură, surse politice spun că Sorin Grindeanu și Victor Ponta, proaspăt dați afară din PSD, vor încerca să formeze o nouă construcție politică, alături de Daniel Constantin, de asemenea exclus din ALDE. Potrivit surselor, noua formațiune s-ar putea crea în jurul platformei „Pro România“, înființată de Daniel Constantin după excluderea din ALDE.