Redactorii cotidianul.ro au publicat un material în care îl prezintă pe autorul plângerii în baza căreia DNA a început urmărirea penală împotriva premierului Sorin Grindeanu și ministrului Justiției Florin Iordache. Conform articolului respectiv, Mihai Poliţeanu, un apropiat al Monicăi Macovei, este membru al „Iniţiativei România”, asociaţie care a organizat şi protestul de după „Colectiv”, motiv pentru care, deşi abia era înfiinţată, a fost invitată la Cotroceni pentru consultările ce au dus la formarea Guvernului Cioloş!
Redăm informațiile publicate de cotidianul.ro:
În anumite medii, Mihai Poliţeanu nu este necunoscut, el activând în mai multe locuri care-i definesc personalitatea şi orientarea politică. Astfel, chiar pe site-ul „Iniţiativa România”, Poliţeanu se prezintă astfel:
- Absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București și al programului de master "Studii ale naționalismului" al Universității Central Europene.
- În 2003 alucrat în cadrul „Societății Academice din România” (SAR - condusă de Alina Mungiu Pippidi, n.n.) și a gestionat comunicarea internă în cadrul proiectului "Coaliția pentru un Parlament Curat".
- A lucrat în cadrul Ministerului Justiției în perioada 2005-2007 pe post de consilier al ministrului Justiției (Monica Macovei, n.n.).
- În 2007-2009, afost manager de proiecte pe justiție și anticorupție la Freedom House România (condusă de Cristina Guseth, n.n) și fondator al coaliției de ONG-uri și sindicate "Inițiativa pentru o Justiție Curată".
- A fost asistent al europarlamentarului Monica Macovei în perioada 2009-2015.
- Membru fondator al Asociației M10 (fondată de Monica Macovei, n.n.), din care s-a retras în martie 2015.
- În mai2015 afondat propria lui firmă de comunicare și consultanță.
- În prezent este membru al asociaţiei „Iniţiativa România”.
Acum putem să vedem mai clar care este „filosofia” lui Mihai Poliţeanu, după ce am aflat care i-au fost mentorii: Alina Mungiu Pippidi la „SAR”, Cristina Guseth la „Freedom House” şi, mai ales, Monica Macovei! Cu aceasta din urmă a lucrat cel mai mult, fiindu-i consilier la Ministerul Justiţiei şi asistent la cabinetul de europarlamentar, dar şi coleg în formaţiunea politică a acesteia, „Asociaţia M10”!
Mihai Poliţeanu n-a fost singur la DNA cînd a fost deja audiat în dosarul deschis la plângerea sa, ci însoţit de doi colegi din „Iniţiativa României”: Răzvan Paţachi şi Elena Ghioc, care au semnat, de asemenea, plângerea penală:
Cu 100.000 de oameni în stradă, Codruţa Kovesi n-a ezitat o clipă ca, la sesizarea oamenilor Monicăi Macovei, să deschidă un nou dosar cu puternice influenţe politice, ceea ce înseamnă că fie nu îi pasă de posibila reacţie a oamenilor cînd vor afla ce jocuri politice face, ştiindu-se protejată la nivel înalt, fie este în culmea disperării.
Pentru că Laura Codruţa Kovesi este devastată de recentele dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiţă, a văzut în această plângere penală ocazia de a-i demonstra preşedintelui Klaus Iohannis nu numai ataşamentul, ci şi slugărnicia, aşa cum făcuse permanent cu Traian Băsescu! Mai ales după ce a văzut că preşedintele, în urma aceloraşi dezvăluiri, l-a trecut în rezervă în două minute pe Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, om mult mai puternic decât ea.
Dovada că „denunţul” celor trei subalterni ai Monicăi Macovei este o făcătură, menită să-i ofere Codruţei Kovesi motivul pentru deschiderea unui dosar penal, este însuşi conţinutul plîngerii, pe care îl postează chiar Mihai Poliţeanu pe Facebook:
„Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, unde am fost audiat în legătură cu denunțul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, și Florin Iordache, ministru al Justiției în Guvernul României, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
1. Favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 alin (1) din Codul penal - „Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate [...]”
2. Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială”.
Această plângere penală va rămîne în analele Justiţiei ca fiind dovada modului în care un procuror poate folosi Codul penal ca armă politică! Cele două capete de acuzare sînt de un penibil inimaginabil dar, cu toate acestea, DNA s-a grăbit să dea curs imediat acestei plângeri de tot râsul!
De altfel, Mihai Poliţeanu a trimis prin e-mail prima sa plângere şi imediat a fost chemat la DNA pentru a o redacta, evident, la dictarea procurorilor în cadrul aşa-zisei „audieri”, astfel încât să corespundă intenţiilor lui Kovesi! Aşa cum s-a întâmplat şi în Dosarul „Vântu-Realitatea TV”, cînd Kovesi i-a dictat lui Sebastian Ghiţă plângerea!
„Favorizarea făptuitorului”, prima acuzaţie, ar putea fi aplicată, după mintea Codruţei Kovesi şi a oamenilor Monicăi Macovei, pentru orice act administrativ care ar favoriza prin consecinţele sale un grup de oameni: graţiere, diminuarea pedepselor, abrogarea unor texte de lege sau emiterea altora! Toate aceste „fapte” se petrec deseori în procesul legislativ, însă până acum nimeni pe planetă nu s-a gândit să dea în judecată Parlamentele, Preşedinţii, Guvernele pentru că le-au emis!
„Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului”, cea de-a doua acuzaţie, este la fel de ambiguă şi subliniază intenţia clară a DNA de a folosi Justiţia împotriva adversarilor politici ai lui Klaus Iohannis! Ne amintim că recent PSD a vorbit în spaţiul public de „gaura” de 10 miliarde în buget, lăsată de Guvernul Cioloş, care, în realitate, însemna exact „prezentarea de date inexacte”, adică o falsă estimare a încasărilor bugetare, cu vădită „rea-credinţă”, pentru ca guvernul să poată face o rectificare bugetară! DNA nu s-a grăbit atunci să deschidă vreun dosar penal, deşi lucrurile erau mult mai evidente, putând fi demonstrate cu probe oficiale!
Sigur că este dreptul ortacilor Monicăi Macovei să depună ce plîngere vor, împotriva oricui. Ceea ce este înfiorător, este reacţia DNA-ului, mai ales acum, când în stradă sunt peste 100.000 de oameni care ar putea să afle despre aceste manevre pur politice ale DNA-ului lui Kovesi. În loc să caseze plângerea pe motiv de „naivitate”, Kovesi a dispus controale la Ministerul Justiţiei, preluarea imaginilor de pe camerele de supraveghere pentru a vedea cine a intrat în sediul Guvernului, solicitarea tuturor documentelor care au stat la baza „ordonanţei de la miezul nopţii”!
Nici procurorul general nu s-a lăsat mai prejos şi a cerut CSM să revoce detaşarea a doi secretari de stat de la Ministerul Justiţiei care ar fi lucrat la redactarea textelor aflate în dispută! Toate acestea, alături de reacţia Monicăi Macovei în Parlamentul European şi atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, demonstrează că ne aflăm în plin război politic, în care Justiţia este folosită ca armă politică, iar populaţia este folosită ca masă de manipulare! Desigur, cu ajutorul pionilor pregătiţi ani de zile în laboratoarele ONG-urilor finanţate de George Soros, cum am arătat deseori în legătură cu „Societatea Academică din România (SAR) şi „Freedom House”, în care a activat şi „eroul” nostru Mihai Poliţeanu.