Cine este cel mai potrivit candidat pentru Cotroceni?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine este cel mai potrivit candidat pentru Cotroceni?

Eveniment 07 Octombrie 2013 / 00:00 583 accesări

CANDIDAT BĂTUT ÎN CUIE? S-a încheiat o săptămână în care declaraţiile politice ţepoase au zburat mai ceva ca MiG-urile. Weekendul a fost dominat totuşi de discuţiile pe marginea viitoarelor candidaturi la Preşedinţie. Invitat la o emisiune televizată, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat dacă îl vede pe premierul Victor Ponta un candidat la prezidenţiale. Liberalul a arătat că acesta ar fi „un candidat redutabil“, dar nu unul mai bun decât el: „Ştiu însă că nu intenţionează, că planul de carieră politică al domniei sale e altul”. Oricâte scenarii ar creiona, oricâte sondaje ar lua în calcul, el a spus însă că nu crede că Ponta ar deveni candidatul USL la prezidenţiale. Dar a recunoscut că nu poate să bage „mâna în foc că nu se petrec schimbări majore până anul viitor“, care să afecteze calitatea sa de candidat al USL la prezidenţiale. Întrebat ce părere are despre subiectul suspendării preşedintelui, liberalul a spus că poate vorbi de aşa ceva doar în momentul în care procurorul general ar reclama presiuni din partea şefului statului. El a menţionat că în campania pentru alegerile prezidenţiale nu intenţionează să mai facă din Traian Băsescu o ţintă, acesta fiind un „caz clasat“. De cealaltă parte, invitat la o altă televiziune, premierul Ponta a declarat că nu va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, iar, din moment ce USL merge mai departe, nu vede niciun motiv de instabilitate guvernamentală.

PIERDERI COMUNE În toată „nebunia” discuţiilor legate de prezidenţiale, vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a scos în evidenţă foarte bine faptul că alegerile au fost câştigate de USL, şi nu de PNL sau PSD: „Am câştigat împreună, trebuie să guvernăm împreună. Oricum s-ar rupe USL şi, oricine ar rămâne să guverneze, am pierde amândoi. Nu există câştigător şi perdant dacă se rupe USL. Pierdem împreună, să fie foarte clar“. El a arătat că USL trebuie să dea un mesaj de respect pentru poporul român: „A guverna o ţară e o responsabilitate mai mare decât poate oricare dintre partide, astăzi, singur să o facă“. Senatorul PSD Mircea Geoană a apreciat că liberalii trebuie să înţeleagă că „o aventură“ de unii singuri, în afara USL, îi va duce „într-o fundătură“ şi reprezintă „un risc masiv pentru PNL pe termen mediu şi lung“. Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este de părere că ar fi o mare prostie ruperea USL, însă le-a dezvăluit jurnaliştilor că Antonescu şi Ponta s-au întâlnit, aseară, pentru a discuta problemele apărute în alianţă în ultima vreme. Frământările pentru găsirea unui candidat la prezidenţiale există şi în grădina opoziţiei şi a partiduleţului cu nume de mişcare, condus din umbră de Băsescu. Preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac, crede că Emil Boc ar putea fi un bun preşedinte pentru fundaţia cu pretenţii de partid, însă uită că Băsescu îl vede pe Mihai-Răzvan Ungureanu în această postură. Aşa că nu se ştie pe cine va scoate cu forcepsul Băsescu din curtea partidelor şi îl va arunca în luptă. Lui Ungureanu i-a surâs ideea candidaturii, aşa că a anunţat că a luat decizia de a intra în cursă.

USL, SPRIJINITĂ ÎN PE În timpul ăsta, vuietul săgeţilor liberale s-a auzit şi peste hotare. Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că Antonescu ar trebui să fie mai respectuos faţă de premier şi de coaliţia guvernamentală. În opinia lui, cei doi colegi de alianţă ar trebui să discute problemele între ei. Senzaţia lui Swoboda este că, de fapt, „liberalii încearcă să se distanţeze puţin de Guvern şi de PSD“. Întrebat dacă îl îngrijorează viitorul USL, el a spus: „În orice coaliţie apar uneori nişte tensiuni, dar îl sprijin total pe premier să păstreze coaliţia aşa cum e“.



12