Primele rezultate ale anchetei penale internaționale cu privire la responsabilitățile în cazul cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, doborâtă în iulie 2014 în estul Ucrainei, provocând moartea a 298 de oameni, vor fi făcute publice pe 28 septembrie, a anunțat vineri Ministerul Public al Olandei, informează AFP. "I-am informat pe apropiații victimelor catastrofei MH17 că o nouă reuniune de informare va avea loc în 28 septembrie, reuniune în timpul căreia vor fi făcute publice rezultatele anchetei penale", a declarat Wim de Bruin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public olandez.
O altă anchetă internațională cu privire la cauzele catastrofei, anchetă coordonată de Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV), a susținut anul trecut că avionul Boeing 777 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât la 17 iulie 2014 de o rachetă sol-aer de tip BUK, de fabricație rusească, dinspre o zonă aflată în mâinile separatiștilor pro-ruși. Însă această anchetă nu a identificat autorii tirului de rachetă. Cei 298 de pasageri și membri ai echipajului, majoritar olandezi, au fost uciși atunci. La puțin mai mult de doi ani de la catastrofă, urmează să fie făcute dezvăluiri cu privire la "arma folosită și amplasarea exactă de unde a fost trasă racheta" care a provocat catastrofa, a adăugat De Bruin.
Rezultatele vor fi comunicate presei în cadrul unei conferințe ce va avea loc după reuniunea matinală rezervată familiilor și apropiaților la Niewegein, lângă Utrecht, în centrul Olandei.
La întoarcerea dintr-o vizită de două zile la Moscova, la începutul lui iulie, anchetatorii olandezi i-au cerut Rusiei să furnizeze dovezi radar suplimentare pentru a determina originea tirului. Rezultatele anchetei nu vor fi publicate în cadrul unui raport, ci vor figura în dosarul penal care va fi depus la tribunal, a precizat Parchetul.
Echipa de investigație comună (JIT) reunește reprezentanți din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia și Belgia. Obiectivul anchetei penale este de a "descoperi persoanele responsabile de catastrofa MH17 și de a le aduce în fața justiției". Autoritățile separatiste neagă orice responsabilitate pentru catastrofă, arătând cu degetul spre forțele ucrainene.