Uninginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, aată romaniatv.net. Bărbatul despre care ziarele din Libia spun că a fost răpit este din Ploieşti, un inginer care lucrează în Africa de 15 ani. Angajat acum la o companie petrolieră, era de serviciu când a fost luat ostatic împreună cu trei colegi din Occident, scriu reporterii locali. Jurnaliştii au aflat că doi dintre străini ar fi fost eliberaţi între timp, dar soarta conaţionalului nostru încă nu le este cunoscută.
Ministerul de Externe de la noi încearcă să lămurească acestă situaţie dramatică. Astfel, după anunţul răpirii celor patru făcut de presa din Libia, ministerul Afacerilor Exeterne a activat Celula de criză. "Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată", anunța instituția într-un comunicat.
În Africa, au mai fost răpiţi români. Unul dintre ei este în mânile teroriştilor al-Qaida de mai mult de trei ani. A fost luat ostatic în Burkina Faso, iar autorităţile nu au reuşit să îl elibereze nici până acum. Iar în anul 2013, tot islamişti al-Qaida au luat sute de ostatici printre care şi români într-un complex de exploatare a gazelor din Algeria. Cei mai mulţi au fost eliberaţi, însă doi conaţionali au pierit în timpul asaltului dat de trupele speciale.
Ministerul de Externe încearcă să rezolve aceste cazuri prin negocieri pentru că a anunţat ferm că nu dă bani teroriştilor, pentru a nu-i încuraja. În acelaşi timp, şi compania la care lucrează românul care ar fi fost răpit se poate implica pentru că de obicei directorii de acolo reuşesc să colaboreze mai bine cu autorităţile locale.
Surse de la câmpul petrolifer Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiţi şi duși într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com. Potrivit sursei citate, inginerii au fost răpiţi de la locul de muncă de către un grup armat necunoscut. Aceleaşi surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberaţi. Răpirile s-au produs în momentul în care inginerii părăseau zona de cazare din cadrul perimetrului şi se îndreptau spre un alt perimetru mai mic. Maşina lor a fost găsită abandonată la locul răpirii.
Agenţia turcă Anadolu relatează că nu se cunoaşte unde au fost duse persoanele răpite şi că nicio grupare nu a revendicat deocamdată acţiunea. Agenţia de presă turcă mai transmite că forţele de securitate au lansat o operaţiune de căutare a răpitorilor şi că vineri doi ingineri libieni au fost răpiţi din acelaşi perimetru, dar au fost eliberaţi în cursul aceleiaşi zile. "Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de Criză a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt. Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată", precizează MAE la solicitarea presei.
Citește și:
Român răpit în Libia! Ce spune Ministerul Afacerilor Externe