Cine este vinovat pentru protocolul la bac?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Părinţii dau. Profesorii primesc

Cine este vinovat pentru protocolul la bac?

Eveniment 16 Februarie 2010 / 00:00 700 accesări

Odată cu începerea examenului de bacalaureat, şi practicile comune din jurul acestuia prind viaţă. Una dintre cele mai des întâlnite şi bine împământenite practici este aceea a protocolului. Practica se desfăşoară după următorul ceremonial: se face şedinţă cu părinţii şi, luând în considerare experienţa unui an precedent, în funcţie de cursul euro şi de preferinţele profilor, se adună bani pentru bac. Câţiva părinţi aleşi pe sprânceană se vor ocupa de cadourile destinate profesorilor (diriginţi sau de profil), nu neapărat pentru că aceştia ar avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte obţinerea calificativelor, ci pentru că „aşa se face”. Dincolo de cadourile aferente şi de flori, se achiziţionează şi sucuri, apă, „ceva de ronţăit”, cafea etc.

Începând de acum doi ani, la bac a început „vânătoarea de vrăjitoare”, adică identificarea celor care au dat bani, a celor care au cumpărat şi a celor care au (de) primit. Niciodată, în istoria şcolilor constănţene, „vânătoarea de vrăjitoare” nu a dat vreun rezultat. Întotdeauna au existat părinţi care s-au plâns că li s-au cerut prea mulţi bani sau copii care s-au considerat discriminaţi pe un atare criteriu. Profesorii se jură că nu... primesc nimic, iar una dintre cele mai vechi practici din şcolile româneşti îşi continuă tradiţia. Şi nu există nici vinovaţi, nici învinovăţiţi, pentru că sunt, cu toţii, prinşi în acelaşi cerc vicios.

Şi ministerul de resort îşi exprimă îngrijorarea cu privire la atari practici şi anunţă: \"se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare\". Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, vor fi sancţionate, în astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau comisia de bacalaureat judeţeană sesizând în scris organele de cercetare penală.

SANCŢIUNI. Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bac, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de la o lună la şase luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă. MECTS mai atrage atenţia şi asupra faptului că abaterile săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile pentru examenul de bacalaureat sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual.



12