O scrisoare a rectorului Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC), prof. univ. dr. Sorin Rugină, adresată comunității academice a ajuns în presă, iar mesajul său a fost interpretat de unii jurnaliști de pe la publicaţii obscure ca fiind intenția oficialului de a nu mai candida la alegerile din februarie 2016. Deși de când a ocupat cea mai importantă funcție din UOC, prof. Rugină a spus în repetate rânduri că a făcut curățenie și a impus disciplina și rigoarea în rândul colegilor săi, mesajul care a scăpat în presă arată faptul că încă există trădători în apropierea rectorului.
Contactat telefonic de reporterii ”Telegraf”, rectorul a infirmat zvonul potrivit căruia nu va mai candida și spune că, dimpotrivă, echipa sa nu se retrage și va merge înainte pentru încă un mandat la conducerea UOC.
Despre ce este vorba? Duminică, 12 octombrie, rectorul a trimis întregii comunități universitare un mesaj în care îi îndeamnă pe toți cei care cred că pot contribui la însănătoșirea vieții academice să se implice și să candideze pentru a reinstaura respectul față de lege și față de colegi. ”Vă invit așadar, dragi colegi, pe toți cei care vă considerați competenți, independenți față de “grupurile de interese” și mai ales cu disponibilitate pentru acest efort general care ne așteaptă, să candidați cu încredere la toate eșaloanele conducerii.Sunt convins că interesele de grup care au primat în trecutul proces electoral, precum și presiunile exercitate în “controlul” voturilor vor fi eliminate de dorința fiecărui membru al corpului academic de a vota liber, conștient și responsabil, pentru un viitor sigur și prosper”, a afirmat prof. Rugină. Rectorul a explicat că grupurile de interese la care face referire sunt cele care s-au format la alegerile de acum 4 ani. ”Este o răstălmăcire, vorbeam acolo despre procesul electoral de acum 4 ani, când au fost aleși directorii de departamente, membrii consiliilor facultăților și echipele care au fost alese prin presiuni, șantaje, voturi fotografiate, știți bine cum a fost în perioada aceea. Nu vorbeam despre alegerea rectorului de acum 2 ani”, a subliniat prof. Rugină.
Rectorul a spus că mesajul s-a dorit a fi un îndemn pentru cadrele didactice integre să candideze pentru șefia departamentelor, care reprezintă nucleul facultăților. ”Dacă vă amintiți, când am demis unii decani (n.r. Litere, Farmacie, Științe ale Naturii), problemele care au stat la baza deciziei erau în departamente. Eu m-am străduit să aduc ordinea, însă au rămas încă persoane care nu ar trebui să facă parte din comunitatea academică, ce ar trebui să fie schimbate”, a concluzionat rectorul, care s-a abținut să nominalizeze.
SEMNE DE ÎNTREBARE Pe de altă parte, ar trebui să ridice niște semne de întrebare faptul că zvonurile privind candidatura rectorului Rugină au pornit de pe un site obscur (www.info-sud-est.ro) unde întreaga echipă redacțională (4 persoane cu tot cu directorul general) este formată din absolvenți, de studii de licență, masterat sau doctorat ai Facultății de Istorie și Științe Politice... Acolo să fie oare trădătorii?!?
Potrivit unor surse, cei doi conducători de la site-ul sus menționat ar fi implicați într-o relație amoroasă și acum așteaptă ca schimbarea conducerii universității să le aducă mai multe avantaje. Să fie cei 4 foști studenți, mediocri - umblă vorba în târg - instrumentul prin care acele grupuri de interese despre care vorbea prof. Rugină, încearcă să își tragă sforile și să își asigure, pentru încă 4 ani, influența în universitate? Sau poate că au niște polițe de plătit actualului rector care a stricat combinațiile multor grupuri de interese din facultăți? Cum alegerile se apropie, fiecare facultate încearcă să obțină poziții cheie, persoane pe funcții strategice așa că nu este de mirare că sămânța scandalului a încolțit deja în UOC, iar oponenții își ascut cuțitele...
Precizăm că, la multe dintre facultățile universității, haosul este cuvântul de ordine. Încă nu sunt stabilite orarele, astfel că studenții aleargă bezmetici dintr-o sală în alta, deși au trecut aproape două săptămâni de la startul anului universitar. Probabil că haosul este cauzat și de viitoarele alegeri pentru șefia departamentelor, aşa că, odată cu finalizarea acestei perioade sperăm ca lucrurile să intre în normalitate. Vă vom ţine la curent cu evoluţia situaţiei.