Cine îşi asumă? Am băut apă infestată cu E.coli! 13,7 milioane l, pe rafturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil!

Cine îşi asumă? Am băut apă infestată cu E.coli! 13,7 milioane l, pe rafturi

Social 20 Iunie 2018 / 16:08 4438 accesări

Că mâncarea pe care o cumpărăm este plină de E-uri şi, pe alocuri, de-a dreptul otrăvitoare, nu mai este nicio îndoială. S-a întâmplat de câteva ori însă ca Protecţia Consumatorului să identifice şi apă îmbuteliată care ar fi fost în neregulă. Însă niciodată nu s-a pus problema ca 13,7 milioane de litri de apă îmbuteliată să fie infestată cu E.coli! Potrivit unui raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Economiei, Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) a livrat peste 13,7 milioane de litri de apa infestată cu E.coli şi alte microorganisme periculoase pentru sănătatea consumatorului cătreunul dintre cei mai importanti îmbuteliatori de pe piaţa românească, arată bugetul.ro.

Potrivit acestei surse, numele firmei nu este dat publicității şi, deşi raportul a fost întocmit acum 9 luni, încă nu se ştie sau nu se vrea să se ştie dacă apa infestată a fost cumpărată/ consumată de români sau se află încă pe rafturi. Sursa citează, la rândul ei ziare.com şi arată că acest dosar a ajuns atât în atenţia organelor de cercetare penală, cât şi a Ministerului Sănătăţii şi a Autorităţii Naţionale a Protecţia Consumatorului.

În acest context este firesc să ne întrebăm dacă infecţiile cu E.coli, care s-au derulat aproape pe bandă rulantă de câteva luni, nu au cumva ca punct de plecare apa infestată. Nimeni nu-şi asumă însă responsabilitatea unei declaraţii.

SNAM, al cărei unic acţionar este Ministerul Economiei, are ca principal obiect de activitate captarea unor cantităţi de ape minerale – resurse naturale aflate în proprietatea statului român – şi vânzarea acestora către mai multe societăţi îmbuteliatoare. Preţul la care SNAM vinde apa este de 36,22 lei per metru cub (adică 0,03 lei/l), potrivit informaţiilor de pe site-ul societăţii. Ca să se asigure că apa captată şi vândută e potabilă şi nu pune în pericol sănătatea celor care urmează să o bea, SNAM comandă periodic analize, la laboratoare autorizate. Potrivit procedurii operaţionale a societăţii de stat, atunci când analizele arată că apa nu e potabilă, livrarea acesteia către îmbuteliatori trebuie sistată, mai arată sursa citată.

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Economiei ar fi constatat însă că această procedură ar fi fost încălcată la sfârşitul lunii august 2017. Mai exact, pe când director general al societăţii era Radu Dumitru, aceasta ar fi livrat către unul dintre cei mai mari îmbuteliatori de pe piaţa din România apa infestată, riscând astfel sănătatea consumatorilor, potrivit sursei citate. Şi nu există dubii deoarece buletinul de analize 1704533/18.08.2017 citat în raportul Corpului de Control, arată că apa respectivă avea o încărcătură microbiologică de 5 ori mai mare decât cea maximă prevăzută de HG 2010/2005 şi conţinea inclusiv bacteria E.coli, periculoasă pentru consumatori. Aceeaşi sursă arată că, în urma întocmirii acestui raport al Corpului de Control, Consiliul de Administraţie al SNAM l-a demis pe Radu Dumitru din funcţia de director general.

Taguri articol


12