Cine nu e vesel în această zi va fi trist tot anul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan

Cine nu e vesel în această zi va fi trist tot anul

Eveniment 05 Ianuarie 2015 / 00:00 1471 accesări

Creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, la 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. Biserica a rânduit ca cel care a turnat apă la Botezul în apele Iordanului, pe creștetul Mântuitorului, să fie cinstit în a doua zi după Botezul Domnului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare prooroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, dat fiind că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine. De-a lungul anului, Sfântului Ioan i s-au închinat șase sărbători: zămislirea lui - 23 septembrie, nașterea - 24 iunie, soborul lui - 7 ianuarie, tăierea capului - 29 august, prima și a doua aflare a capului - 24 februarie și a treia aflare a capului - 25 mai. Ioan este un nume iudaic și înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”.

CUM ÎL SĂRBĂTORESC CONSTĂNȚENII PE SF. IOAN

La Constanța, miercuri, 7 ianuarie, de la ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2). La această biserică, mâine seară vor fi aduse moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, care vor rămâne spre închinare până la sfârșitul Sfintei Liturghii. 

TRADIȚII ȘI OBICEIURI

În această zi de sărbătoare nu lipsesc nici tradițiile și obiceiurile populare. În trecut, de Sfântul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordănitul femeilor. Obiceiul avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească, iar apoi luau masa. Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie și se zice că cine nu se înveselește în această zi va fi trist tot anul. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este Iordăneala. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, aghiasmă de la Bobotează merg pe 7 ianuarie, de dimineață, la biserică. După terminarea slujbei, ei stropesc fiecare om care le iese în cale. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

AGHIASMA NE FEREȘTE DE BOLI

Tot tradiția ne spune că de dimineață, de Sfântul Ion, fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în decursul anului. Se mai spune, conform tradiției populare, că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Taguri articol


12