Cine plătește impozitul pentru proprietățile înstrăinate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alte modificări privitoare la taxele și impozitele locale

Cine plătește impozitul pentru proprietățile înstrăinate

Administrație 26 Aprilie 2016 / 15:49 5384 accesări

Noul Cod Fiscal, care încă le mai dă bătăi de cap contribuabililor, cuprinde modificări importante și în cazul impozitelor privind proprietățile înstrăinate. De exemplu, până acum, o persoană care își vindea locuința în cursul unui an avea de plătit doar impozitul aferent perioadei în care a deținut clădirea. Adică un proprietar care își vindea casa în februarie avea datoria de a plăti obligațiile fiscale aferente lunilor ianuarie și februarie ale anului respectiv, urmând ca noul proprietar să achite impozitele începând din martie.

SE SCHIMBĂ REGULILE

Reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța anunță că, din acest an, regulile se schimbă. Concret, persoanele care intenționează să își vândă proprietățile au datoria să achite obligațiile fiscale pentru tot anul, iar cumpărătorul va plăti impozitul începând din anul următor. De exemplu, cei care și-au înstrăinat locuințele în februarie 2016 au fost nevoiți să își achite impozitele pentru tot anul, urmând ca noii proprietari să preia obigațiile fiscale începând din prima zi a anului 2017. SPIT Constanța precizează că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, în momentul în care vrea să își înstrăineze proprietățile, o persoană trebuie să dețină certificatul de atestare fiscală care să facă dovada plății integrale a obligațiilor datorate la bugetul local. În caz contrar, actele de înstrăinare sunt nule de drept. Aceste reguli se aplică atât în cazul clădirilor, cât și în cazul terenurilor și mijloacelor de transport.

CUM SE OBȚINE CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALĂ

Pentru bunurile înregistrate în municipiul Constanța, certificatul de atestare fiscală se eliberează de către agențiile fiscale SPIT, după depunerea unei cereri-tip și a documentelor justificative. Atât formularul, cât şi actele ce trebuie anexate se găsesc pe site-ul instituţiei - www.spit-ct.ro secţiunea „Persoane fizice/juridice - Documente declarare - Certificat fiscal”. Certificatul de atestare fiscală se eliberează în 48 de ore, contra unei taxe extrajudiciare de timbru în valoare de 4 lei. Cei care vor să obțină documentul în 24 de ore trebuie să plătească 27 de lei, din care 4 lei reprezintă taxa extrajudiciară de timbru şi 23 lei - taxa de urgenţă. Certificatele de atestare fiscală sunt valabile 30 de zile de la data emiterii.

Citește și:

Cum depuneți declarațiile fiscale fără a pleca de acasă



12