ŞEDINŢĂ PUBLICĂ Curtea de Apel Constanţa a decis, săptămâna trecută, rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti privind încetarea suspendării hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa 179/22.06.2011, privind organizarea referendumului judeţean având tema „Consultarea cetăţenilor judeţului cu privire la desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa”. Imediat după aflarea deciziei instanţei, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a demarat acţiunile legale de organizare a referendumului, potrivit Legii nr. 3/2000, privind organizarea referendumului. Primul pas a constat în stabilirea datei referendumului pe 6 noiembrie, dată care a fost comunicată atât Prefecturii Constanţa, cât şi Tribunalului Constanţa, acesta din urmă având obligaţia, conform legii, să stabilească, prin tragere la sorţi, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie. „Am stabilit corespondenţa atât cu CJC cât şi cu Instituţia Prefectului privind procedurile legale de organizare a referendumului. Prefectura trebuia să înainteze o listă cu jurişti pentru tragerea la sorţi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie. Prefectura ar fi trebuit să ne comunice şi care este calendarul de desfăşurare a evenimentului. CJC nu trebuia să stabilească decât data, care ne-a şi fost comunicată, pentru 6 noiembrie 2011. Restul elementelor privind desfăşurarea acestui eveniment electoral ar trebui să ne fie furnizate de Instituţia Prefectului. În funcţie de poziţia pe care o are Instituţia Prefectului, va fi analizată problema”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constanţa, judecătorul Dumitru Comşa. El a precizat că astăzi, la ora 14.00, va avea loc şedinţa publică de desemnare prin tragere la sorţi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Constanţa.
REFUZ=ABUZ Tentativa eşuată de a bloca referendumul nu a picat bine celor din Prefectura Constanţa, care, probabil, vor trebui să răspundă în faţa puterii politice de la Bucureşti. Chiar şi cu o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în faţă, Instituţia Prefectului se foloseşte de toate tertipurile pentru a amâna organizarea referendumului. „Prefectul a şi anunţat public că nu va susţine organizarea unui referendum. Din punctul nostru de vedere, dacă nu susţine organizarea acestui referendum, care este obligatoriu conform hotărârii instanţei, înseamnă că face un abuz în serviciu. Pe noi nu ne miră acest lucru, pentru că prefectul nu este la primul abuz pe care îl face. Noi nu putem decât să salutăm iniţiativa Tribunalului Constanţa, care a anunţat organizarea şedinţei publice de tragere la sorţi pentru desemnarea preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie. Noi trebuie să ducem la bun sfârşit hotărârea instanţei, care pune de fapt în aplicare hotărârea CJC de organizarea a referendumului”, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.
USL REACŢIONEAZĂ Decizia instanţei de la Constanţa, precum şi cea de la Vrancea, unde, la fel, Consiliul Judeţean a câştigat, de asemenea, definitiv şi irevocabil bătălia cu Instituţia Prefectului privind organizarea referendumului, a oferit celor din USL prilejul de a organiza astfel de acţiuni la nivelul tuturor judeţelor unde USL deţine majoritatea. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că atât Consiliul Judeţean Vrancea, cât şi Consiliul Judeţean Constanţa au obţinut decizii irevocabile care “admit că fiecare CJ are dreptul să organizeze referendum privind desfiinţarea judeţelor şi reorganizarea”, în ciuda contestaţiilor declanşate de prefecţi. “Suntem pregătiţi în toate judeţele în care USL are majoritate în consiliile judeţene pe baza acestor decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile să facem referendumuri”, a declarat Ponta. Liderul PSD a precizat că USL va trimite o copie cu deciziile celor două Curţi de Apel premierului Emil Boc şi preşedinţilor partidelor parlamentare pentru a-i atenţiona pe aceştia că orice iniţiativă de reorganizare şi desfiinţare a judeţelor “nu se poate face decât prin referendum”.