Cine sunt cei mai noi cetățeni de onoare ai Constanței?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine sunt cei mai noi cetățeni de onoare ai Constanței?

Administrație 28 Februarie 2019 / 18:27 2335 accesări

Patru personalităţi care fac cinste Constanței îmbogățesc, de joi, 28 februarie, galeria cetățenilor de onoare ai municipiului. Este vorba despre gimnasta Daniela Sofronie, plutonierul adjutant Ioan Iulian Căpăţână, maestrul dirijor Gheorghe Stanciu, şi post-mortem, fostei sportive Elena Buhaiev.

DANA SOFRONIE A DEVENIT, ÎN SFÂRȘIT, CETĂȚEAN DE ONOARE

Gimnasta Daniela Sofronie nu mai are nevoie de nicio prezentare. Laureată cu aur la echipe şi argint la sol în cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena, din 2004, Dana Sofronie a intrat definitiv în elita gimnasticii mondiale. Totodată, în Grecia, s-a clasat pe locul cinci la individual compus şi pe poziţia a şasea la paralele. Tot în 2004, Dana Sofronie a obţinut două medalii la Campionatul European de la Amsterdam, unde a luat aurul la echipe (România nu mai fusese campioană continentală de şase ani) şi argintul la individual compus.

CINE ESTE PLUTONIERUL ADJUTANT IOAN IULIAN CĂPĂŢÂNĂ, RĂNIT ÎN AFGANISTAN ÎN 2012

În 2017, cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ministerul Apărării Naţionale a făcut o serie de avansări în grad, o parte la termen şi o parte la „excepţional”, înainte de termen. Printre cei ai căror merite au fost recunoscute s-au aflat şi doi militari ai Brigăzii 9 Mecanizate Constanţa. Este vorba despre plutonier Ionuţ Ene, avansat la gradul de plutonier major, şi plutonierul major Ionuţ Căpăţână, avansat la gradul de plutonier adjutant. Cei doi militari ai brigăzii, plutonier adjutant Căpăţână Iulian şi plutonier major Ene Ionuţ (noile grade), au făcut parte din „Detaşamentului de răniţi” si au defilat la parada militară naţională din 2017. Avansările în grad au fost la excepţional, în semn de recunoştinţă pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii misiunilor. Cei doi au fost răniţi în Afganistan, în 2012.

MAESTRUL DIRIJOR CARE A ÎMBOGĂȚIT CULTURA CONSTĂNȚEANĂ

Gheorghe Stanciu, produs al Conservatorului din Iaşi, a venit la Constanţa în 1976 şi a rămas constănţean, cum îi place să spună. A avut mari profesori, Ion Baciu fiind unul dintre ei. Urmase violoncelul, pedagogie instrumentală. Mai apoi a urmat multe cursuri de măiestrie dirijorală, inclusiv cu maestrul Sergiu Celibidache. A debutat la pupitrul orchestrei în spectacolul „Rigoletto”, având ca solişti pe Ilie Gănţoiu, Niculina Cârstea şi în ultimul moment intrat în scenă Octav Enigărescu.

FOSTA SCRIMERĂ ELENA BUHAIEV, CETĂȚEAN DE ONOARE POST-MORTEM

Elena Buhaiev a fost o scrimeră de valoare, multiplă campioană naţională şi medaliată cu bronz la Campionatul Mondial în proba de spadă. A fost antrenor de scrimă şi a condus ca manager Clubul Şcolar Sportiv nr. 1, perioadă în care sportivii din cadrul acestui club au avut performanţe deosebite la disciplinele atletism şi gimnastică, urcând pe podium de 1.127 de ori, dintre care de 383 de ori pe cea mai înaltă treaptă. În anul 1969, în cadrul echipei CS Farul, a câştigat „Cupa Speranţelor”, la Bucureşti - echivalentul actualului campionat de tineret. În acelaşi an a promovat în lotul naţional de junioare cu care a câştigat „Turneul Capitalelor”, desfăşurat la Moscova. A fost campioană naţională de junioare în anul 1970, vicecampioană în 1971 şi 1972, fiind premiată şi la balcaniade cu o mulţime de medalii de bronz, argint şi aur. A avut în palmares şi trei medalii la Jocurile Mondiale Universitare, dintre care două de aur. În anul 1975 a făcut parte din echipa României care a obţinut locul al treilea la Campionatul Mondial din Budapesta. Această medalie de bronz obţinută împreună cu echipa a fost prima medalie obţinută la un campionat mondial de un sportiv reprezentând judeţul Constanţa. Doi ani mai târziu, a obţinut o nouă medalie de bronz la mondiale de la Buenos Aires.



12