Cine sunt elevii constănțeni care au câștigat competiția națională Cansat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medaliați cu aur

Cine sunt elevii constănțeni care au câștigat competiția națională Cansat

Educație 18 Aprilie 2016 / 16:42 7282 accesări

Echipa câștigătoare de la Liceul ”Carmen Sylva” Eforie Sud, alături de profesorul coordonator Florin Șerbu: (de la stânga la dreapta) Alexandru Mândra, Ioana Bărbuliceanu, Paul Paraschiv și Răzvan Ilie Badea Armeanu.

Echipa câștigătoare de la Liceul ”Carmen Sylva” Eforie Sud, alături de profesorul coordonator Florin Șerbu: (de la stânga la dreapta) Alexandru Mândra, Ioana Bărbuliceanu, Paul Paraschiv și Răzvan Ilie Badea Armeanu.

Patru elevi ai Liceului Teoretic ”Carmen Sylva” din Eforie Sud vor reprezenta România la concursul european de sateliți Cansat, după ce au câștigat premiul I la faza națională a competiției, care a avut loc în weekend-ul care tocmai s-a încheiat, la Suceava. Paul Paraschiv, Ioana Bărbuliceanu, Alexandru Mândra, elevi în clasa a X-a, și colegul lor de clasa a XI-a Răzvan Ilie Badea Armeanu sunt cei 4 tineri care s-au ocupat în ultimele 3 luni de proiectul realizat pentru competiția de sateliți integrați în volumul și forma unei doze de băuturi răcoritoare. Provocarea competiției a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit, cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile, într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 de mililitri. ”În doza de 330 de mililitri trebuie să fie incluse sisteme de măsurare cu senzori, sisteme de comunicare, de înregistrare a datelor, dar și un sistem de aterizare, o parașută care să îi asigure aterizarea în siguranță pe sol”, a explicat profesorul de fizică ce i-a coordonat pe elevi la concurs, Florin Șerbu. Asta pentru că satelitul realizat de elevi a fost lansat de la o înălțime de 1.000 de metri dintr-un avion, a înregistrat diferite date despre altitudine, temperatură, capturi fotografice și a făcut măsurători pentru anumiți parametri. ”Putem să ne mândrim că am avut 2 ore de înregistrări audio la o foarte bună calitate, mult peste alte înregistrări obținute de concurenți”, a precizat prof. Șerbu. Pentru a reuși acest lucru, tinerii au lucrat din luna februarie pentru a realiza și programa echipamentul hardware și software, pentru mai multe ore în fiecare zi, atât la școală, cât și acasă. ”Noi am făcut mai multe teste complexe, filmări din dronă pentru a verifica modul de funcționare și de colectare a informațiilor. A fost o misiune destul de complicată, dar ne bucurăm de rezultatele obținute”, a afirmat prof. Șerbu. Tinerii se pregătesc acum pentru faza europeană a competiției Cansat, care va avea loc în iunie, în Portugalia, pentru care spun că vor face unele ajustări astfel încât satelitul lor din doza de răcoritoare să funcționeze perfect. Liceul ”Carmen Sylva” din Eforie Sud a mai câștigat premiul al II-lea la faza europeană a concursului Cansat, în urmă cu 2 ani, însă echipa a avut o altă componență.



12