Noul președinte al PSD Constanța, Felix Stroe, a susținut, vineri dimineață, o conferință-maraton de presă, care s-a întins mai bine de două ore și care s-a dorit a fi un prim tur de forță al proaspătului șef din cele patru luni în care a ocupat funcția cu pricina, dar și un moment care marchează "suflul nou" pe care noua conducere a filialei dorește să-I impregneze partidului. Stroe a tăcut mâlc de când a fost ales, probabil pentru că în toată această perioadă a evaluat, din postura de președinte ales în locul lui Radu Mazăre, structura unui partid în care activează de aproximativ 13 ani. Concluziile trase după atâta amar de vreme petrecută în partid și rostite cu voce tare în conferința de vineri, de către o persoană care până acum nu a reclamat nimic la partid sună atât de dur încât au luat prin surprindere și chiar au provocat ieșiri nervoase ale unora dintre subalternii politici ai lui Stroe. Liderul județean al PSD este nemulțumit de modul în care se manageriază politic și administrativ Portul Constanța și Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ (domenii în care acum nu ar fi avut nimic de spus dacă liderii PSD - Mazăre, pe care îi acuză, nu ar fi adus acțiuni ale celor două entități economice către autoritățile locale). Stroe este supărat și că primarii social democrați se ocupă cu acordarea de pachete cu alimente pentru nevoiași, “deși nu asta este menirea lor”.
DELIMITAREA, CA LAITMOTIV Dincolo de chestiunile punctuale pe care Stroe vrea să le schimbe în PSD-ul lui, laitmotivul conferinței de vineri a fost, fără doar și poate, "delimitarea cu fermitate de tot ceea ce a însemnat activitatea PSD până în 29 iunie 2015" - momentul alegerii echipei care dirijează acum organizația. Este, probabil, pentru prima dată în istoria politică de după 1989 când o echipă aleasă la vârful unei filiale de partid sau la vârful unui partid desființează integral, atât de fățiș și atât de radical ceea ce a făcut conducerea anterioară, deși cele două "echipe" sunt formate în mare parte din aceiași oameni.
DE CINE SE LEAPĂDĂ STROE? Dar să le luăm pe rând. Președintele noului PSD Constanța a tot repetat că se delimitează total de PSD - Mazăre. Pentru că nu a nuanțat această declarație, ba chiar a întărit că PSD - Stroe nu are absolut nimic în comun cu PSD - Mazăre, nu putem decât să ne întrebăm dacă noua conducere de partid se leapădă chiar și de proiectele bune ale fostei conduceri și de consilierii partidului de la județ sau din municipiu care au votat unanim aceste proiecte. În lipsă de informații suplimentare, înțelegem că Noul PSD se delimitează de toată filiala județeană? Pentru că din noua conducere fac parte aceiași oameni din PSD - Mazăre, cu excepția lui Radu Mazăre (care a demisionat din funcția de președinte) și a lui Nicușor Constantinescu (membru de partid în prezent).
TEROCRAȚIE Dincolo de această îndepărtare de tot ce a însemnat până în iunie 2015 PSD Constanța, Stroe a provocat un cutremur în PSD prin modul în care promite "reinstaurarea democrației" în partid. "Dispare chestia aia din ”BD la munte și la mare" - mă recomandă talentul și familia. De acum trebuie să-i recomande experiența, munca în PSD. Acum o să încercăm să promovăm și noi oameni de partid". Întrucât din această declarație decurg acuze extrem de grave la adresa fostei conduceri și, totodată, jigniri pentru cei mai mulți dintre aleși, asupra cărora planează acum suspiciunea incompetenței și "nepotismului", am remis către PSD Constanța o adresă oficială în care solicităm să fie indicați cu nume și prenume cei pe care echipa Stroe îi cunoaște ca fiind ajunși în funcție prin "pile și relații". Contactați telefonic, mai mulți social democrați - primari, parlamentari sau aleși pe listele de consilieri - au fost șocați de anunțul noului lor președinte. Dincolo de faptul că unii au refuzat să răspundă la telefon, cei care au răspuns nu au comentat oficial afirmațiile lui Stroe, declarând că se tem de repercusiuni, dar nu au reușit să ascundă starea de nervozitate și nici să mascheze surpriza pe care le-a produs-o abordarea președintelui PSD Constanța. Pentru că teama de șeful filialei pare să fie mai mare decât dorința unor politicieni locali de a păstra măcar aparența de democrație pe care același Stroe încearcă să o mimeze în partid, nu vă putem relata afirmațiile "off the record" și nici declarațiile oficiale date la cald pe care interlocutorii noștri le-au retras după câteva ore de gândire... strategică.
IRONIA SORȚII - Stroe, propus la șefia PSD Constanța de... Alexandru Mazăre
Cea mai mare ironie a întregii situații este că Felix Stroe, cel care arată cu degetul către PSD - Mazăre, acuzând propuneri de candidați bazate "pe prietenii și nu pe competență", a ajuns lider al PSD Constanța după ce, într-o ședință internă de partid, a fost propus pentru această funcție... de senatorul Alexandru Mazăre (spun surse din partid). Adică de fratele celui de care Stroe se delimitează și pe care actualul șef al PSD îl acuză de "numiri după pile". Același Stroe a fost ajutat să rămână la conducerea RAJA - în care acționar majoritar este CJC - de consilierii PSD (numiți pe pile?) conduși de Nicușor Constantinescu, în perioada în care se încerca privatizarea Regiei de Apă, îngropată în datorii de PD-ul lui Stelian Duțu. Și tot PSD - Mazăre l-a propulsat pe același Stroe ca viceprimar al Constanței…
PROIECTE, PROIECTE... Revenind la supărările noului președinte al PSD Constanța, acesta a atacat în conferință și două dintre proiectele majore ale predecesorului său. Este vorba despre acordarea de pachete cu alimente și achiziționarea de autobuze noi pentru RATC. În opinia lui Stroe, în loc de autobuze, Constanța ar trebui să aibă vehicule de transport electrice, iar ajutoarele sub formă de pachete cu alimente ar trebui să dispară. "Înțeleg că sunt și oameni săraci. Atunci facem niște anchete sociale, punctuale, pentru oameni săraci, definim ce înseamnă oameni săraci și definim cum îi ajutăm. Nu îi ajutăm făcând pomeni, îi ajutăm plătindu-le cinci metri cubi de apă, plătindu-le 10 kw de energie electrică", a spus Stroe. O declarație cinică, dată un minut mai târziu, a dezvăluit și motivul real pentru care pachetele "nu sunt bune" - "Oricum, două treimi din cei care primesc acele pachete nu votează cu PSD". Ca și cum scopul ajutoarelor sociale (fie ele sub formă de pachete alimentare sau orice altă formă) nu este ajutorarea celor sărmani, ci atragerea de voturi către un partid. Surprinzător este că astfel de afirmații vin dinspre PSD, care se vrea a fi promotor al statului social, și nu de la reprezentanți ai unei formațiuni de... extremă dreapta.
SUFLU "NOU" Cât despre oamenii proaspeți și noul suflu în PSD Constanța, anunțați de președintele filialei, am fost cu toții surprinși să aflăm că aceştia constau, de fapt, în reactivarea "dinozaurilor" care au condus PSD înainte de echipa Mazăre. Vineri a fost prezentat ca nou membru PSD Gheorghe Donțu, președinte executiv al formațiunii în primii ani ai acestui mileniu, acum revenit în partidul-mumă ca vicepreședinte. Sunt așteptați să revină în PSD și alți clasici din bătrânul PSD - Gheorghe Stancă, Liana Naum, Petre Chirobocea, cu toții mult mai în vârstă decât "garda veche" a echipei Mazăre. Cu acești oameni, cu nea Ghiță (cum i se spune lui Donțu) și alaiul de verzi care-l urmează din Partidul Ecologist Român, Stroe promite o Constanță dinamică, modernă, a cărei dezvoltare se bazează pe boom-ul parcurilor industriale (?!?).
Retrospectiv privind peste toate cele întâmplate vineri, ținând cont de surpriza și reacțiile temătoare venite din partea colegilor de la nivel local ai președintelui PSD Constanța, pare că atacul din senin și fără precedent a fost lansat fără o consultare internă de partid, care ar fi dat și o tentă... democratică întregii acțiuni.