SCRUTINUL… DIASPOREI Alegerile prezidențiale s-au încheiat. Ce se ascunde în spatele votului uriaș? De ce un Iohannis care nu cunoaște Constituția și nu știe ce prerogative are un președinte, un Iohannis care n-a convins că înţelege contextul extern complicat și nici că are o viziune economică a câștigat totuși? O explicație ar fi introducerea în campanie a trei teme: întoarcerea comunismului (pe care mulți o confundă!), Legea amnistiei și votul din diaspora. Simțind că este un subiect bun de exploatat, pedeliștii au apăsat la maximum pedala pentru votul diasporei. Supapa psihologică a explodat pur și simplu. Online-ul a zbârnâit și el. Că ne place sau nu, există mii de români pentru care internetul înseamnă doar Facebook. De aici iau ei lumină, citesc știri, schimbă opinii, pun la cale mitinguri, agață, socializează.
PENALII DIN SPATELE LUI IOHANNIS Ce se va întâmpla în continuare? Iohannis trebuie să înţeleagă imediat ce vor cei 5 milioane de români care l-au votat pe Ponta. Va fi şi preşedintele lor, deci trebuie să înţeleagă ce speranţe au pus acei oameni în votul pentru Ponta. Avem un primar sibian care are de dat niște răspunsuri prin instanță și trebuie să se metamorfozeze peste noapte în şef de stat. Greutăţile atârnate de picioare: cele şase case şi implicarea în povestea cu adopţia... Are o povară grea pe umeri, în condițiile în care în spatele său stau oameni care au probleme în justiție, au mai fost la guvernare și tot ceea ce au făcut a fost să crească taxele și impozitele în mijlocul crizei economice. Cei din umbra lui Iohannis sunt Vasile Blaga, pedelistul transformat peste noapte în liberal și al cărui nume apare în dosarul EADS, Adriean Videanu, care este urmărit penal și care ne învăța, în urmă cu ceva timp, că “orice român care munceşte îşi permite o vilă de 1.300 mp”, Sorin Blejnar, poreclit ”Regina Vameșilor”, și el urmărit penal în multe dosare, Radu Berceanu, de asemenea un pedelist urmărit penal, Roberta Anastase, cea pentru care 80 era egal cu 160, Elena Udrea, pemepista care face ture pe la DNA și care se dă pe lângă ACL, spunând că victoria lui Iohannis este de fapt victoria șefului statului, sau Traian Băsescu, a cărui imunitate expiră după 22 decembrie și are nevoie de ajutor. Ei nu sunt singurii aceliști care stau cu sabia DNA-ului deasupra capului. E drept că și la PSD sunt câțiva, dar măcar au avut bunul simț să demisioneze din Parlament pentru a-și rezolva problemele, în timp ce la PNL sunt parlamentari condamnați definitiv și irevocabil și au spatele asigurat de Iohannis.
ȘOTRONUL NEGOCIERILOR Acum se fac jocurile politice, se încearcă realizarea de alianțe, se duc negocieri. Poate vor exista trădări politice, poate că cei din UDMR vor ieși de la guvernare pentru a se alătura echipei Iohannis. Președintele UNPR a anunțat deja că formațiunea sa își reafirmă sprijinul pentru premierul Victor Ponta și pentru actualul Executiv, așa că Iohannis nu se poate baza pe ei. Nu știm încă ce va fi, dar este nevoie de un echilibru politic sănătos. PSD este la putere, are Guvernul şi Parlamentul. Şi mai are şi o fereastră strâmtă de oportunitate (circa 6-8 luni) până vom intra în retorica alegerilor parlamentare din 2016, când, spune Vasile Blaga, va exista un nou guvern.