Cine va reprezenta Constanța în noul Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PSD, la limita majorități parlamentare

Cine va reprezenta Constanța în noul Parlament

Politică 12 Decembrie 2016 / 19:15 6794 accesări

Iulian Iancu

Iulian Iancu

Mircea Titus Dobre

Mircea Titus Dobre

Cristina Dumitrache

Cristina Dumitrache

Radu Babuș

Radu Babuș

George Vișan

George Vișan

Bogdan Huțucă

Bogdan Huțucă

Robert Boroianu

Robert Boroianu

Stelian Cristian Ion

Stelian Cristian Ion

Robert Turcescu

Robert Turcescu

Mircea Banias

Mircea Banias

Tit-Liviu Brăiloiu

Tit-Liviu Brăiloiu

Nicolae Moga

Nicolae Moga

Vergil Chițac

Vergil Chițac

PSD a reușit o performanță unică în istoria sa de după 1989. A obținut cea mai categorică victorie la un scrutin de acest gen. Și asta în condițiile în care, la precedentele alegeri generale, social democrații au avut agățat de toartă și un partid mai mic. Acum, social democrații, singuri singurei, au reușit aproape imposibilul. Adică să coloreze harta României în roșu. În această situație, social democrații, care vor avea 224 de mandate, au anunțat că vor forma o majoritate cu ALDE și îi iau în calcul pentru formarea Guvernului pe cei de la UDMR, plus cei 16 deputați aparținând minorităților naționale, altele decât cea maghiară. La Constanța, se știu deja numele a opt din 11 deputați și a trei din cei cinci senatori ai județului, restul de două mandate la Camera Deputaților și alte două la Senat urmând a fi certificate de redistribuirea voturilor acordate unor partide care nu au atins pragul electoral de 5%.

PSD a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare din 11 decembrie. A fost cea mai categorică victorie a PSD la un scrutin de acest gen, în condițiile în care la precedentele alegeri generale social democrații au avut agățat de toartă și un partid mai mic. Acum, social democrații, singuri singurei, au reușit aproape imposibilul. Adică să coloreze harta României în roșu. Cu șase excepții, Alba, Satu Mare, Cluj, Sibiu, Harghita, Mureș și Covasna, social democrații au câștigat alegerile în 34 de județe. Deși, înaintea scrutinului, liberalii păreau convinși, chiar cu aroganță, că vor rupe gura târgului, imediat după ce urnele s-au închis și au apărut primele exit-poll-uri, cei de la PNL au primit o lovitură extrem de dură. Nici nu le-a venit să creadă că au fost bătuți măr de un partid cu serioase probleme de imagine. Mimica (ex-) președintelui PNL, Alina Gorghiu, trăda însă altceva. Era semn că situația este extrem de gravă și că nici măcar o minune nu-i mai salva pe liberali de la un eșec rușinos. Dimineața zilei de luni, 12 decembrie, a fost și mai dureroasă pentru PNL. După ce s-au spălat la ochi, liberalii au constatat că PSD nu numai că nu scade, ci se menține la un procent de 44 - 45% din voturi, iar această tendință a fost menținută pe tot parcursul zilei. Astfel, după centralizarea a 95,58% dintre procesele verbale venite din secţii, la Senat, PSD a obținut 45,50%, PNL - 20,32%, USR - 8,97%, UDMR - 6,49%, ALDE - 6,01%, iar PMP - 5,59%, în timp ce la Camera Deputaţilor PSD a obţinut 45,31%, PNL - 19,99%, USR - 8,92%, UDMR - 6,43%, ALDE - 5,62%, iar PMP - 5,29%. Deși datele finale vor fi prezentate de Biroul Electoral Central abia marți, este lesne de înțeles că PSD nu va avea nicio problemă în formarea unei majorități parlamentare. În principal, social democrații au anunțat că vor merge în continuare împreună cu ALDE și îi iau în calcul pentru formarea Guvernului pe cei de la UDMR, plus cei 16 deputați aparținând minorităților naționale, altele decât cea maghiară. În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis va fi pus în fața faptului împlinit și va fi forțat de împrejurări să numească un premier de la PSD, formațiunea care va deține supremația în mandatul 2016 - 2020. În rest, cei de la PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor colabora cu cei de la PSD.

CU CINE FACE PSD MAJORITATE ÎN PARLAMENT

Pentru a vă arăta cam cât de zdrobitoare este victoria PSD, notăm că, potrivit calculelor, după ce procesul electoral se va finaliza în întregime, adică vor fi redistribuite voturile partidelor care nu au trecut de pragul electoral (5%), PSD va fi la numai un pas de a forma o majoritate fără să beneficieze de ajutorul vreunui partid. Concret, potrivit estimărilor, din cele 464 de mandate cât va avea viitorul Parlament, PSD va deține 224 de mandate, cu șapte mai puțin decât sunt necesare pentru formarea unei majorități.

CINE AR PUTEA FI VIITORII PARLAMENTARI DE CONSTANŢA

Printre județele unde diferența dintre PSD și PNL a fost colosală s-a numărat și Constanța. Potrivit rezultatelor finale date publicității de Biroul Electoral Județean, după numărătoarea voturilor la toate cele 556 de secții, PSD a obținut în județ la Camera Deputaților 44,76%, PNL - 20,27%, USR - 8,88%, PMP - 8,59% și ALDE - 6,38%. La Senat PSD a obținut 45,44%, urmat de PNL cu 21,64%, USR - 8,80%, PMP - 8,55% și ALDE - 6,29%. În aceste condiții, în următorii patru ani, Constanța ar putea fi reprezentată în Camera Deputaţilor de Iulian Iancu, Mircea Titus Dobre, Cristina Dumitrache, Radu Babuş și George Vişan (toți PSD), Bogdan Huţucă, Robert Boroianu (PNL), Stelian-Cristian Ion (USR), Robert Turcescu (PMP) şi Mircea Banias (ALDE). Dar Banias și Ion așteaptă să li se confirme mandatele la redistribuirea voturilor. Singura necunoscută este legată de numele celui de-al 11-lea deputat. La Senat lucrurile sunt la fel de complicate, în condițiile în care singurele certitudini sunt Tit-Liviu Brăiloiu și Nicolae Moga (ambii PSD) și Vergil Chiţac (PNL). Pentru celelalte două locuri sunt în luptă Ştefan Mihu (PSD), Nicoleta-Ramona Dinu (USR) și Dorel Onaca (PMP). Menţionăm că, în funcţie de rezultatele finale ale alegerilor, listele de parlamentari de Constanţa ar putea suferi modificări după redistribuirea voturilor.



12