Cineşti străini, proiecţii în aer liber şi concerte, la festivalul „Anonimul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cineşti străini, proiecţii în aer liber şi concerte, la festivalul „Anonimul”

Cultură 10 August 2007 / 00:00 580 accesări

Regizorul Ken Loach, premiat cu Palme d\'Or în 2006, şi producătorul peliculei de Oscar „Crash”, Marina Grasic, vor veni la festivalul de film „Anonimul”, unde, între 13 şi 19 august, vor rula circa 90 de filme, precedate de concerte cu „Nightloosers” sau cvartetul „Nova”. În competiţia oficială a festivalului din acest an, organizat la Sfîntu Gheorghe, în Delta Dunării, se întrec nouă pelicule, cu două mai mult decît în 2006, dintre care una singură românească, lungmetrajul lui Cristian Nemescu, premiat post-mortem la Cannes, „California dreamin\' (nesfîrşit)”.

Selecţionerul festivalului, criticul de film Alex. Leo Şerban, a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că „Anonimul” este un eveniment care îl reprezintă. „Anul trecut a fost prima mea aventură. Nu am fost mulţumit, e greu să controlezi un mamifer cum este un festival”. Criticul de film s-a declarat, însă, mulţumit că organizatorii au decis să mai adauge, anul acesta, două filme în competiţia de lungmetraj, la propunerea sa. „A fost o selecţie dificilă”, a spus Şerban, care a adăugat că au existat cel puţin zece alte filme pe care ar fi vrut să le aducă în Delta Dunării, la Sfîntu Gheorghe. Printre acestea se numără „Persepolis” de Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi, şi „Breath”, de Ki-duk Kim, care au rulat la festivalul de la Cannes. Cele două filme nu vor fi prezentate la „Anonimul” pentru că organizatorii nu au reuşit să facă rost de ele.

Alex. Leo Şerban a spus că există, în selecţia oficială, filme care vor prinde la public şi că fiecare producţie va avea spectatorii ei. Printre peliculele ce vor rula în competiţia de lungmetraj se numără „Interview”, în regia lui Steve Buscemi (SUA), „Tuya\'s Marriage”, în regia lui Quanan Wang (China), „The Banishment”, în regia lui Andrei Zviaghintsev (Rusia) sau „Vier Minuten”, în regia lui Chris Kraus (Germania). „Am vrut neapărat să introduc un film nemţesc, pentru că Germania e pe val”, a menţionat Şerban.

Irina Margareta Nistor, care face parte, de asemenea, din juriul de lungmetraj al festivalului, a spus că „Anonimul” este un eveniment „foarte elegant şi rafinat”. „Lucrul de care mă bucur foarte tare este că voi fi într-un juriu interesant”, a precizat aceasta. Juriul este prezidat de Marina Grasic, producătorul executiv al filmului „Crash”, premiat cu trei Ocaruri în 2006, iar printre membri se numără şi Emmanuel Benhiby - producătorul filmului „Paris, je t’aime” şi Swel Noury – regizor, cîştigător al Trofeului Anonimul 2006 pentru filmul „Heaven’s Doors”.

Regizorul britanic Ken Loach şi regizorul român Cristian Mungiu, invitaţii speciali ai festivalului

Anul acesta, organizatorii festivalului au avut iniţiativa de a reintroduce în program filmul documentar, într-o secţiune paralelă, dedicată problemelor globale. Tema aleasă pentru această secţiune, ecologia, este una căreia i se acordă o importanţă deosebită la festivalurile internaţionale. Un film din această secţiune, „Un adevăr incomod”, narat de fostul vicepreşedinte american Al Gore, va deschide festivalul, pe 13 august.

Cristina Corciovescu, preşedintele juriului competiţiei de scurtmetraj a festivalului, a menţionat că „Anonimul” este un festival care capătă din ce în ce mai multă personalitate. Printre filmele din competiţia de scurtmetraj de ficţiune se numără şi cinci pelicule româneşti, inclusiv „O foarte scurtă trilogie despre singurătate”, de Bogdan George Apetri, film produs de Columbia University Film School. La secţiunea de scurtmetraj de animaţie nu s-a calificat nicio peliculă românească, dar concurează pelicula laureată cu Oscar în 2007, „The Danish Poet”, în regia lui Torill Kove.

Invitatul special al festivalului este Ken Loach, al cărui film a deschis ediţia 2006 a evenimentului, însă regizorul nu a putut fi prezent atunci. Britanicul va urca pe scena festivalului pe 14 august, în aceeaşi zi cu regizorul român Cristian Mungiu, care a cîştigat Palme d\'Or în 2007 şi este, de asemenea, invitat special al festivalului.

Ken Loach rămîne la proiecţia filmului său „Tickets”, după care va răspunde întrebărilor din public. Regizorul britanic va sta circa 25 de ore pe teritorul românesc. El va veni din Londra şi, imediat ce va ajunge la Bucureşti, un elicopter îl va lua şi îl va aduce în Deltă, la Sfîntu Gheorghe.

Ziua de 15 august va fi dedicată lui Mungiu, care va participa la proiecţia filmului premiat la Cannes, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, alături de membri ai echipei proiectului şi va răspunde unor întrebări din public.

Festivalul va avea şi o secţiune paralelă, la care vor rula scurtmetraje româneşti care nu au intrat în competiţie.

Taguri articol


12