Comitetul Internațional Olimpic a luat miercuri decizia de a prelungi, până la „noi ordine”, măsurile provizorii luate împotriva Rusiei în luna iulie, după publicarea raportului McLaren asupra dopajului de stat din Rusia. Această decizie a fost luată de Comisia Executivă a CIO înainte de publicarea versiunii finale, prevăzută pentru vineri, a acestui raport comandat de Agenția Mondială Antidoping și care a dus la excluderea a numeroși sportivi ruși de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
SE AȘTEAPTĂ CAZURI NOI DE DOPAJ LEGATE DE JO 2012, DUPĂ REANALIZAREA EȘANTIOANELOR
Richard Budgett, directorul medical al Comitetului Internațional Olimpic, a afirmat că se așteaptă la „numeroase cazuri noi de dopaj” în urma reanalizării eșantioanelor prelevate cu ocazia JO de vară din anul 2012, desfășurate la Londra.
„Vor fi numeroase cazuri noi (n.r. - legate de JO 2012) anunțate în următoarele săptămâni sau luni. Avem alte cazuri pozitive în urma reanalizării eșantioanelor de la Londra și cred că acest lucru va continua”, a declarat Budgett în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, înaintea ședinței Comitetului Executiv al CIO.
Comitetul Internațional Olimpic a precizat că numărul total de rezultate pozitive confirmate în urma reanalizării eșantioanelor în acest an se ridică la 101. Potrivit unei alte surse din CIO, bilanțul provizoriu este de 103 cazuri, unii sportivi neprimind încă notificările în acest sens sau procedurile nu au fost finalizate.
Programul de reanalizare a eșantioanelor JO de la Beijing, din anul 2008, „s-a încheiat din cauza termenului de prescripție”, potrivit CIO. Acest termen de prescripție, care era de opt ani, a fost mărit în ianuarie 2015 la zece ani. „Prioritatea va fi în continuare reanalizarea eșantioanelor de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010, desfășurate la Vancouver”, a mai spus Richard Budgett.
Printre noile cazuri pozitive, multe privesc sportivi medaliați care au fost astfel descalificați și urmează să predea medaliile, respectiv 27 de la Beijing și 16 de la Londra. În repartizarea pe țări, Rusia conduce detașat, urmată în mare parte de țări din fostul bloc din Est (Kazahstan, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina). Reatribuirea medaliilor nu se va face în mod automat, ci va fi determinată de CIO de la un caz la altul.
Conform cifrelor furnizate de CIO, 1.053 din cele 4.800 de eșantioane prelevate cu ocazia JO 2008 de la Beijing au fost alese pentru reanalizare, în timp ce în cazul JO 2012 de la Londra, din cele 5.000 de eșantioane prelevate, 492 au fost alese pentru reanalizare, procedura fiind încă în curs.
Budgett a mai precizat că „60 de eșantioane de sânge prelevate de la sportivii ruși la JO de iarnă de la Soci, în 2014, au fost pregătite pentru reanalizare”. În timp ce halterele se clasează de departe în fruntea numărului de noi cazuri pozitive, în fața atletismului, urmate de lupte și ciclism, CIO va ține în parte cont de aceste rezultate atunci când va revizui programul Jocurilor Olimpice de vară, în aprilie 2017. „Fiecare sport este în pericol. Halterele au pus în aplicare un bun program antidoping, iar judecata va ține cont de ceea ce acest sport a făcut în trecut și de ceea ce face acum”, a mai spus directorul medical al CIO.
Comitetul Internațional Olimpic a comunicat aceste informații cu două zile înaintea publicării, vineri, a versiunii oficiale a raportului McLaren, care a scos la iveală dopajul de stat din Rusia.