Dacă pînă acum au fost obligaţi de Uniunea Europeană să îşi modernizeze stînele, ciobanii autohtoni avînd posibilitatea de a produce brînză doar cu autorizaţie veterinară, aceştia sînt învăţaţi şi cum să îşi crească oile. Şi cum în zona Făgăraş va funcţiona funcţiona o şcoală de ciobani, unde cei care vor dori să crească oi trebuie să stea cu burta pe carte dacă vor diplome recunoscute peste hotare, nu mai este de mirare că păstoritul devine deja o meserie savantă. Printr-un proiect elaborat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ciobanii nu vor mai creşte oi după ureche, ci după un ghid de bune practici. Ghidul de bune practici pentru ciobani ar urma să cuprindă nu doar normele legislative, dar şi explicaţii detaliate privind o mai bună creştere a animalelor. Noul ghid ar trebui să-i înveţe pe crescătorii de oi cum să-şi tundă oile, dar şi cum să-şi vandă brînza în pieţe. Chiar dacă propunerea a stîrnit reacţii diferite, unii ciobani considerînd că nimeni nu îi poate învăţa o meserie pe care au deprins-o de mici, în timp ce alţii cred că orice ajutor este binevenit, autorităţile sînt cît se poate de serioase. \"Acest îndrumar îi va învăţa pe crescătorii de oi să îşi facă meseria conform normelor europene\",a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.