Ciocolata consumată regulat după un infarct reduce riscul de deces

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ciocolata consumată regulat după un infarct reduce riscul de deces

Monden 15 August 2009 / 00:00 335 accesări

Persoanele care, după ce au suferit un infarct, consumă ciocolată de cel puţin două ori pe săptămînă prezintă de trei ori mai puţine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumă deloc acest desert. Consumul de ciocolată este puternic asociat cu reducerea mortalităţii cardiace în rîndul persoanelor - non-diabetice - care au supravieţuit unui infarct, subliniază autorii unui studiu realizat în Suedia, ce va fi publicat în numărul din septembrie al ”Journal of Internal Medicine”. Cel mai adesea, din cauza nivelului de grăsimi şi zahăr, ciocolata nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.

La studiu, coordonat de profesorul Imre Janszky şi colegii săi de la Institutul Karolinska (Stockholm), au participat 1.169 de persoane non-diabetice, cu vîrste cuprinse între 45 şi 70 de ani, care suferiseră un infarct la începutul anilor ’90. Participanţii au fost monitorizaţi pe parcursul celor opt ani care au urmat spitalizării. Înainte de a părăsi spitalul, ei au oferit informaţii în legătură cu consumul de ciocolată (neagră sau cu lapte) - zilnic, săptămînal, lunar - din cele 12 luni care au precedat infarctul. De asemenea, au fost luaţi în calcul şi factori precum consumul de alcool, obezitatea, dependenţa de tutun. Noul studiu, subliniază autorii lui, este primul care demonstrează reducerea riscului de deces provocat de maladii cardiace, după un prim infarct. Totuşi, medicii, care se confruntă frecvent cu excesul de greutate al pacienţilor, trebuie să rămînă prudenţi. Profesorul Kenneth Mukamal, din Boston (SUA), co-autor al studiului, recomandă ciocolata, dar în cantităţi mici.

Cercetătorii au evidenţiat deja, de multă vreme, virtuţile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale şi a fluidităţii sîngelui. Antioxidanţii conţinuţi de boabele de cacao, care se găsesc din plin în ciocolata neagră, sînt ”responsabili” de reglarea tensiunii arteriale şi a fluidităţii sîngelui. Însă, este foarte importantă concentraţia de cacao din ciocolată, unele abia ajungînd la 10 - 15%. Alte studii au demonstrat că ciocolata poate reduce mortalitatea la vîrsta a treia.

Taguri articol


12