Ciocu’ mic, dom’Băsescu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

Ciocu’ mic, dom’Băsescu!

Eveniment 10 Septembrie 2012 / 00:00 502 accesări

Alături de demersul susţinut în faţa ambasadorilor la reuniunea anuală a diplomaţiei române, scrisoarea de mulţumire trimisă liderilor europeni şi americani de către Traian Băsescu va rămâne în analele tupeului politic pe un loc fruntaş.

Abia repusul în scaun preşedinte suspendat mulţumeşte pentru sprijinul acordat de către mai marii lumii, statului de drept, cel făcut ţăndări de pucişti, şi instituţiilor sale rămase “verticale”. Nu pentru salvarea pielii proprii printr-un artificiu discutabil. Nu. Traian Băsescu pozează în învingător într-o luptă inegală purtată cu forţele răului. Cele care vor să împingă ţara spre Est, în pofida angajamentului său euroatlantic.

În politică, astfel de exerciţii sunt obişnuite. Nu contează ce e adevărat, ci ceea ce este convenabil. Pentru Traian Băsescu, demiterea sa, pentru care au votat peste 7 milioane de români, a fost o manevră ocultă, profund nedemocratică. Democratic a fost apelul său la boicot. Şi manipularea instituţiilor verticale.

Dacă liderii care au primit această scrisoare ar fi nişte persoane cu adevărat responsabile, în loc să pună în ramă şi să atârne pe pereţii birourilor lor misiva prezidenţială, i-ar recomanda acestuia un singur lucru: ciocu mic, domnule Băsescu! Ziceţi merci sau thank you că aţi scăpat! Pentru că la finalul unui referendum cu adevărat corect v-ar fi aşteptat nu doar pierderea privilegiilor de fost şef de stat (fie el şi făcut ţăndări), dar şi un maldăr de dosare care stau la dospit de aproape opt ani, aşteptând momentul fast al pierderii imunităţii. Liderii care ori s-au făcut că nu înţeleg despre ce este vorba ori au ignorat acest lucru din interes n-au avut nicio treabă cu statul de drept: pentru că acesta v-a suspendat în mod constituţional şi v-a asigurat toate drepturile de a vă apăra - cărora v-aţi şi conformat dealtfel, punct cu punct. Nedemocratică a fost maniera în care guvernul de la Bucureşti a fost forţat să admită procedura nelegală de validare a referendumului. Nedemocratică a fost şi modalitatea în care Curtea Constituţională - pe care n-a desfiinţat-o încă nimeni - a luat decizia invalidării. Profund nedemocratic a fost verdictul care n-a ţinut cont de opţiunea majorităţii covârşitoare a celor care au participat la acest scrutin.

Scrisoarea lui Băsescu, ca şi discursul care a precedat-o, dezvăluie figura unui personaj anacronic, obsedat de ideea controlului total şi străin oricărei opţiuni democratice. Şi pe care naţiune care a spus răspicat că nu-l mai vrea, ar trebui să-l mai suporte doi ani, pentru că aşa vor suporterii săi de la Bruxelles şi Washington.



12