Cei care visează la un mandat de ales local au stat cu sufletul la gură în prima zi din februarie. Asta pentru că premierul Dacian Cioloș a organizat o sesiune de consultări cu liderii partidelor politice pe tema modului în care se vor desfășura alegerile locale. Concret, s-a discutat intens despre organizarea scrutinului într-un singur tur sau în două tururi. Ce înseamnă asta? Într-o țară cu o cultură politică puternică, un scrutin în două tururi ar fi fost soluția democratică ideală, pentru că numai în acest fel se vede opinia majorității. Dar în România, unde politica se face într-un mod... să-i spunem diferit, alegerile într-un singur tur le asigură victoria candidaților cu notorietate, ce reprezintă prima opțiune a alegătorilor. Pe de altă parte, scrutinul în două tururi favorizează formarea unor alianțe obscure și bazate pe interesele de moment ale partidelor. Conform „tradițiilor” politice, cine intră în al doilea tur încheie înțelegeri pe sub mână cu partidele perdante, în schimbul unor favoruri greu de refuzat.
DISCUȚII ȘI DISPUTE Revenind la consultări, opiniile au fost clare de la bun început. În timp ce liberalii au susținut în fața lui Cioloș organizarea alegerilor în două tururi, social democrații au cerut menținerea organizării unui singur tur de scrutin, amenințând că vor boicota alegerile dacă șeful Executivului nu va fi de acord cu varianta susținută de ei. În ciuda eforturilor liderilor PNL de a atrage în tabăra lor partidele mici precum ALDE și UNPR, nu au avut parte decât de susținerea MP, un partid microscopic. Atât formațiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin (ALDE), cât și cea a lui Gabriel Oprea (UNPR) au împărtășit ideea promovată de PSD. „UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege care a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de președinte”, se arată într-un comunicat al progresiștilor. Interesant este faptul că legea alegerilor locale ce prevede organizarea unui singur tur de scrutin a fost inițiată, printre alții, de mai mulți parlamentari liberali care, la momentul respectiv, au renunțat la ideea de a organiza alegerile în două tururi pentru a îndupleca alianța PSD-UNPR-ALDE să susțină legea finanțării partidelor politice.
DECIZIA FINALĂ Dincolo de ceea ce vor partidele, Cioloș are ultimul cuvânt. Înainte de consultări, impresia generală era că premierul va emite o ordonanță prin care va modifica norma în vigoare. Însă, după consultările cu partidele, premierul a declarat că soluția de a rezolva această problemă trebuie găsită în Parlament. ”Emiterea unei Ordonanțe de Urgență sau asumarea răspunderii în Parlament ar însemna o acțiune în forță în Parlament și am putea avea constrângeri constituționale. Politicienii trebuie să-și asume reintroducerea votului din două tururi pentru primari. În prezent, în Legislativ nu există o majoritate clară care să susțină un astfel de proiect. Singurul lucru pe care poate să-l facă Guvernul este să dea doar un aviz pentru un proiect de lege care să modifice legile electorale”, a punctat Cioloș. Cu alte cuvinte, premierul le transmite liberalilor că propunerea lor își va găsi rezolvarea doar dacă vor fi în stare să formeze o majoritate în Parlament pentru schimba legea electorală cu numai patru luni înainte de organizarea alegerilor locale.