Cipru, la preşedinţia UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În plin marasm economic

Cipru, la preşedinţia UE

Externe 02 Iulie 2012 / 00:00 319 accesări

Cipru, stat nevoit să ceară sprijinul financiar al UE şi FMI pentru susţinerea băncilor, a preluat la 1 iulie preşedinţia UE cu dificila sarcină de a împiedica Zona Euro să intre în haos financiar. Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) sunt aşteptaţi săptămâna viitoare în Cipru pentru a evalua situaţia sistemului bancar şi al finanţelor publice. Aceştia trebuie să determine necesarul financiar al Ciprului, membru al zonei euro din 2008, şi reformele care trebuie aplicate în schimbul ajutorului. Situaţia este complexă întrucât Cipru trebuie să organizeze negocierile referitoare la bugetul UE pentru următorii şapte ani, în timp ce se confruntă cu propriile probleme economice.

Statul cipriot trebuie deja să îşi majoreze veniturile cu 200 de milioane de euro, prin noi creşteri de impozite şi economii, pentru a reduce deficitul bugetar de la 6,3% în 2011 la sub 3% în acest an. Guvernul a anunţat că nu va modifica impozitul pe profit de 10%, nivel foarte scăzut pe ansambul UE, care îi permite să atragă investitorii străini. Responsabilii europeni vor încerca în schimb să impună reducerea cheltuielilor publice, reformarea sistemului de indexare a salariilor şi îmbunătăţirea supravegherii băncilor cooperatiste. Pentru 2012, autorităţile de la Nicosia au primit deja din partea Rusiei un împrumut de 2,5 miliarde de euro.

Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit să ceară ajutor financiar internaţional, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe bănci cipriote deţin portofolii mari de obligaţiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate. Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat în categorie speculativă, nerecomandată investiţiilor, de către cele trei mari agenţii de rating, astfel că ţara nu se mai poate finanţa de pe pieţele internaţionale. Analiştii estimează că necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde de euro. La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus.



12