Cipurile din... vaccinul împotriva cancerului de col uterin (!?)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eşec a fost, eşec a rămas... Oamenii rămân reticenţi la substanţa care previne cancerul

Cipurile din... vaccinul împotriva cancerului de col uterin (!?)

Sănătate 27 Februarie 2012 / 00:00 760 accesări

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a pornit de la bun început cu un mare handicap, numărul persoanelor care au acceptat să fie vaccinate fiind o dovadă clară a eşecului. Aproape nimeni nu a crezut că vaccinarea va face bine. Dimpotrivă, mulţi au argumentat refuzul prin faptul că vaccinul este special pentru a face rău şi, mai grav, pentru a omorî. „Oamenii nu au înţeles şi au refuzat de la bun început vaccinarea. Poate ar fi fost nevoie de mai multă informare, de mai multe explicaţii”, a declarat chiar directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. El a precizat că pe adresa instituţiei pe care o conduce au sosit explicaţii ale oamenilor de-a dreptul halucinante: „unele persoane au motivat refuzul prin faptul că în substanţă ar exista nişte cipuri, iar atunci când se va dori moartea acelor persoane vaccinate, se va apăsa un buton...”. „Pare incredibil, dar asta cred oamenii despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin”, a adăugat directorul. A trecut ceva timp de atunci, dar mentalitatea oamenilor a rămas neschimbată şi în continuare cererile privind imunizarea fiind mici. „Noi continuăm campania de informare, de educare a populaţiei în această privinţă, însă oamenii nu răspund în număr mare la vaccinarea împotriva cancerului de col uterin”, a declarat directorul.

ÎNTRE TIMP, LA NIVELUL JUDEŢULUI NOSTRU A FOST DECLANŞATĂ O CAMPANIE DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN, CAMPANIE DERULATĂ ÎN PARTENERIAT CU SPITALUL DE URGENŢĂ CONSTANŢA ŞI LABORATORUL MEDICAL „SYNEVO”

Dr. Dina a declarat că la nivelul judeţului se fac liste cu persoanele interesate pentru investigaţii specifice ale cancerului de col uterin, aşa cum este examenul citologic Babeş - Papanicolau. „Cei de la laboratorul „Synevo” suportă costurile analizelor, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va pune la dispoziţie spaţiul de recoltare şi cadrele medicale. Vom putea să asigurăm investigaţiile pentru un număr de două sute de persoane”, spune directorul DSPJ.

PREVENŢIE În România, cancerul de col uterin deţine locul doi la cauze de deces într-un “top al cancerelor la femei”, după cancerul mamar, potrivit DSPJ Constanţa. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, totodată şi master european promovarea sănătăţii, dr. Loti Popescu, spunea că, de aceea, „conştientizarea factorilor de risc şi eliminarea lor (în măsura posibilului), precum şi diagnosticarea precoce reprezintă paşi vitali pentru supravieţuire, în cazul apariţiei cancerului de col uterin”. „Uterul este împărţit în trei porţiuni: colul uterin, porţiunea inferioară care se deschide la nivelul vaginului, corpul uterin, porţiunea superioară şi istmul, o zonă îngustă de legătură între corp şi col. Zona de trecere între epiteliul pavimentos al exocolului şi cel cilindric al endocolului este locul în care debutează majoritatea tumorilor colului uterin”, explică dr. Popescu. Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile cu debut al vieţii sexuale la vârstă tânără, mai mulţi parteneri sexuali, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini, număr mare de avorturi, fumătoare. \"Prin contrast, este mai puţin frecvent la nulipare şi la cele cu viaţă sexuală inactivă”, spune dr. Popescu. Există mai multe tipuri de virusuri Papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin, unele mai agresive, adaugă medicul şef.

SEMNE Cancerul de col uterin nu se remarcă prin bogăţia manifestărilor, este insidios şi “parşiv”, atrage atenţia dr. Loti Popescu. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examenul citologic Babeş - Papanicolau. „Pe măsură ce tumora creşte, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociază o secreţie vaginală cu evoluţie trenantă. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroza tumorală, inflamaţie pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului”, explică dr. Popescu. Cancerul de col uterin, spune medicul, trebuie diagnosticat în faza de carcinom intraepitelial, reducându-se în acest fel prevalenţa cancerului invaziv şi mortalitatea. Este uşor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare. De aceea, se recomandă examen citologic Babeş - Papanicolau o dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă, este făcută de personal medical specializat.

România păstrează un loc fruntaş în UE în ce priveşte mortalitatea în cazul unor boli extrem de grave. Una dintre aceste boli este cancerul de col uterin. Ultimele date statistice arată că, în fiecare zi, în ţara noastră mor chiar şi şase femei, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană. Tot statisticile arată că peste 40.000 de femei au acest diagnostic. În fiecare an, aproape 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi aproape 28.000 de femei mor din această cauză. Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolau pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală. Mai mult, România ocupă locul opt în lume ca rată a mortalităţii din cauza cancerului de col uterin, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.



12