Ședința Senatului în care s-au discutat Legile Justiției s-a dovedit a fi un mare circ. Certurile, întreruperile și schimburile de replici acide au condimentat întrunirea senatorilor care aveau drept sarcină adoptarea actelor normative ce schimbă sistemul de Justiție din temelii.
OPOZIȚIA A ÎNCERCAT SĂ AMÂNE, DAR NU I-A IEȘIT
Primele scântei au sărit în momentul în care Opoziţia a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a legii privind statutul magistraţilor, iar cererile au fost respinse prin vot. Liberalii au fost primii care au solicitat acest lucru. Supusă la vot, solicitarea liberalilor a fost respinsă cu 71 de voturi „împotrivă” şi 38 de voturi „pentru”. Şi PMP a solicitat amânarea pentru sesiunea parlamentară viitoare a dezbaterilor pe marginea Legilor Justiţiei. „Parte din modificările făcute acestor legi sunt bune. Sunt legi care funcţionează de 13 ani şi s-au putut constata zone în care se impun anumite ajustări. Pe de altă parte, datorită vitezei cu care s-a lucrat, s-au făcut şi erori formidabile. Pe fondul discuţiilor din societate cred că cel mai bine pentru Parlament ar fi să lase perioada de vacanţă ca o perioadă de dezbatere pentru forma la care s-a ajuns pe aceste legi, să se poată transmite mesajul corect, să se poată recepta de la societate îngrijorările şi să scoatem nişte legi pe care şi societatea şi politicienii să le aprobe”, a spus liderul PMP, Traian Băsescu. El a adăugat că senatorii PMP se vor retrage din sală în cazul în care se menţin pe ordinea de zi Legile Justiţiei. Și propunerea lui Băsescu a fost respinsă de plenul Senatului cu 72 de voturi „împotrivă” şi 38 de voturi „pentru”. Ultima încercare au făcut-o cei de la USR, care au solicitat retrimiterea la comisie pentru 60 de zile a Legilor Justiţiei. „Magistraţii au intrat în grevă şi au ieşit pe treptele tribunalelor, nu putem trata cu uşurinţă acest lucru. Suntem pe punctul de a modifica echilibrul puterilor în stat, iar acest lucru nu se poate face într-o zi sau într-o săptămână”, a spus senatorul USR Vlad Alexandrescu. Nu a avut succes nici el, solicitarea sa fiind respinsă de plen cu 73 de voturi „împotrivă” şi 38 de voturi „pentru”.
PROTEST ȘI SUSPENDARE
În semn de protest, senatorii USR, PNL și PMP au părăsit sala de plen. Ba chiar, cei de la USR au venit în grup la tribuna centrală a sălii și au întrerupt discursul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Asta a dus la suspendarea temporară a ședinței de plen până la restabilirea ordinii. Senatorii USR au continuat să urmărească ședința din tribuna presei. Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului Senatului, care este for decizional pe această lege. Faptul că Opoziția a părăsit sala a făcut ca Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor să fie adoptată cu 80 de voturi „pentru” și niciunul împotrivă.