În ciuda declaraţiilor făcute la începutul săptămînii, ministrul Turismului, Elena Udrea s-a prezentat, ieri, la comisia de anchetă privind cheltuielile făcute de Ministerul Turismului, dar nu pentru a răspunde întrebărilor comisiei, ci pentru „a-i privi în ochi“, cînd îi anunţă că a depus împotriva membrilor comisiei plîngeri penale. Atitudinea tupeistă afişată de ministru i-a enervat pe membrii Comisiei Udrea, mai ales după ce demnitara i-a acuzat că se comportă ca inchizitorii. Pentru că ministrul a părăsit val-vîrtej sala în care ar fi trebuit să se desfăşoare audierile, membrii Comisiei nu au putut să răspundă acuzelor Elenei Udrea decît prin intermediul mass media. Întrucît atît angajaţii Ministerului, cît şi ministrul au părăsit sala de şedinţă, Comisia nu a mai avut pe cine să audieze, fapt pentru care, audierea Elenei Udrea şi a subalternilor ei au fost reprogramate pe 1 septembrie.
Anchetarea cheltuielilor făcute de Ministerul Turismului (MT) a fost transformată într-un adevărat circ mediatic, principalul actor fiind chiar ministrul Elena Udrea. După ce parlamentari au dezvăluit numeroase nereguli comise de pedelista Monica Iacob Ridzi, la Ministerul Tineretului şi Sportului, conducerea PD-L a intrat în fibrilaţie, în momentul în care a fost fomată o nouă comisie de anchetă, ce viza analizarea cheltuielilor de la Ministerul Turismului. Pentru a evita o nouă lovitură de imagine, PD-L a pus în mişcare toate structurile sale, pentru a o scăpa pe Udrea. Şi uite aşa, la două săptămîni după înfiinţarea comisiei de anchetă, în presă au apărut o serie de înregistrări cu discuţiile neoficiale ale membrilor comisiei. Aşa cum era de aşteptat, nimeni nu ştie cum s-au făcut aceste înregistrări. Profitînd de acest moment, pedeliştii au sărit imediat la gîtul membrilor comisiei, ce apăreau în acele înregistrări, cerînd chiar desfiinţarea ei. Elena Udrea declara, la începutul săptămînii, imediat după publicarea înregistrărilor, că nici ea şi nici vreun alt angajat al ministerului nu se vor prezenta la audieri, considerînd că parlamentarii care apar pe înregistrări şi-au încălcat atribuţiile. Angajaţii din MT au ascutat sfatul şefei lor, şi nu s-au prezentat la audieri, membrii Comisiei considerînd această atitudine ca fiind sfidătoare la adresa Parlamentului. Ieri, circul în cazul Udrea a atins cote maxime. Ministrul Turismului şi-a început ziua cu o vizită la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), unde spune ea a depus plîngeri penale împotriva membrilor Comisiei de anchetă, pe care îi acuză de comiterea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi încercarea de a determina mărturie mincinoasă. Marţi, Elena Udrea, dar şi Ministerul Turismului, au depus la Parchetul General plîngeri penale separate împotriva lui Ludovic Orban, pentru abuz în serviciu, în urma declaraţiilor făcute, pe 13 august, de acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de anchetă, pe care îl acuză de calomie.
De la Parchet la comisie
După vizita de la PÎCCJ, Elena Udrea a decis să se prezinte la Comisia de anchetă, spre surprinderea membrilor forului. Ministrul Turismului Elena Udrea le-a spus joi membrilor Comisiei de anchetă, care apar în înregistrarea publicată în presă, că aşteaptă să îşi dea demisiile şi a părăsit sala de şedinţă unde a fost invitată la audieri, precizînd că va reveni atunci cînd persoanele în cauză vor fi înlocuite. „Din respect faţă de instituţia Parlamentului m-am prezentat astăzi în faţa dumneavoastră. Respect Constituţia, respect Parlamentul şi toate acţiunile mele ca persoană publică din tot mandatul meu de ministru şi înainte de acest mandat au fost în conformitate cu legile ţării. Accept controlul unei comisii asupra Ministerului Turismului, nu accept în schimb ca din această comisie parlamentară să facă parte cei care s-au decredibilizat prin înregistrările care au arătat o discuţie, nu numai dovada unui comportament abuziv, ci şi ilegal, discuţii care au apărut în mass-media ca urmare a unei înregistrări neoficiale\", a susţinut Elena Udrea în faţa Comisiei. Ea I-a acuzat pe membri comisiei că se comportă ca nişte inchizitorii, uitînd că atitudinea şi comportamentul ei de a da verdicte înainte de a se face nişte cercetări. După un scurt schimb de replici cu preşedintele comisiei, Ludovic Orban, ministrul Turismului a părăsit sala în care comisia urma să o audieze. La momentul în care Udrea s-a ridicat de pe scaun în sala de şedinţă, preşedintele Comisiei de anchetă, Ludovic Orban, i-a atras atenţia că are \"obligaţia constituţională de a participa la audieri şi de a răspunde la întrebările membrilor comisiei şi de a furniza toate documentele\". \"Înţeleg că vă sustrageţi obligaţiilor constituţionale de a răspunde întrebărilor Comisiei\", i s-a adresat Orban ministrului. „Cu siguranta ministrul Turismului a încalcat orice norma a bunului simt, a încalcat Constitutia, legea de organizare a Guvernului, legea raspunderii ministeriale si s-a sustras unei anchete parlamentare. A venit si a sfidat comisia, a venit ca sa faca o declaratie politica, fapt fara precedent“, a afirmat Orban. Potrivit acestuia comisia de ancheta a decis sa o cheme din nou la audieri pe Elena Udrea pe 1 septembrie.
Aceeaşi Elenă, alte timpuri(?)
Membrii Comisiei de anchetă „Udrea“ au condamnat atitudinea ministrului de a părăsi sala de şedinţă înainte de a fi audiată. Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a comparat atitudinea \"sfidătoare\" a Elenei Udrea cu cea a Elenei Ceauşescu pe 25 decembrie 1989. „Din păcate, astăzi am revăzut acea imagine. De aceea, nu vreau să răspund la nicio acuză a doamnei Udrea, dar vreau să vă spun că din păcate ne-am întors în urmă cu 20 de ani, iar atitudinea domniei sale, îmi pare rău să o spun, dar mi-a adus aminte de Elena Ceauşescu\", a afirmat Bănicioiu. El a mai precizat că Udrea s-a comportat ca o instanţă: „Ne-a comdamnat pe toţi, ne va aresta, am îndrăznit prea mult să o întrebăm pe doamna Udrea ce a făcut cu banii“, a mai comentat deputatul PSD. Deputatul PSD, Aura Vasile, a comentat declaraţiile lui Udrea, spunînd că a asistat din nou la acelaşi discurs pe care l-a auzit în ultima săptămînă. „Sînt stupefiată. Stau să mă întreb dacă să-i spun Guvernul Boc sau Guvernul Udrea, deoarece constat că doamna Udrea este mai mare decît Boc\", a declarat Aura Vasile. Mai mult decît atît, deputatul PSD a declarat că forumul din care face parte va da în judecată Camera Deputaţilor şi Ministerul Turismului. „Am început procedura de a face plîngere împotriva conducerii Camerei Deputaţilor în legătură cu înregistrările ilegale care au fost făcute. Vom sesiza şi faptul trist care s-a întîmplat ieri privind scrisorica pierdută. Două plîngeri... una probabil înregistrată şi una scrisă şi încă una pentru cei care au împiedicat angajaţii ministerului să vină la Comisie\", a afirmat Vasile.
Justificări puerile, marca Pogea
Pentru a încerca să lămurească problema „scrisorii pierdute“ a Ministerului Finanţelor, ieri, ministrul Gheorghe Pogea a organizat o nouă conferinţă de preasă. După ce, marţi, Pogea invoca o scuză folosită mai degrabă de un copil de clasa a 5-a, declarînd că a dispus retragerea documentului de la Camera Deputaţilor pentru că era greşit antetul, ieri, Pogea a venit cu o nouă variantă, ce-i drept, mai puţin penibilă. El a afirmat că preşedintele comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a înaintat solicitarea pentru clarificările privind clasificarea bugetară a unor cheltuieli efectuate de Ministerul Turismului către un director de direcţie din Ministerul Finanţelor Publice, Doina Ilie, nu către Ministerul de Finanţe sau conducerii acestuia. El a arătat că Orban a folosit acest răspuns ca o poziţie oficială a ministerului, iar direcţia generală Sinteză şi Programare Bugetară s-a sesizat să prezinte clarificări pe marginea acelui prim răspuns. Pogea a explicat că adresa transmisă miercuri de Ministerul Finanţelor Publice la Camera Deputaţilor a reprezentat o iniţiativă exclusivă a instituţiei, fără să existe o solicitare din partea comisiei Udrea, întrucît era nevoie de clarificări asupra poziţiei Finanţelor, avînd în vedere interpretările greşite apărute în mass-media faţă de conţinutul primului document transmis. PNL a reacţionat imediat la declaraţia ministrului Finanţelor. Liberalii susţin că explicaţiile confuze ale ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, fundamentează solicitarea PNL ca acesta să îşi dea demisia, avînd în vedere şi faptul că acesta \"girează ascunderea adevărului\" în cazul Udrea. „Ministrul Pogea nu îşi asumă responsabilitatea pentru modul în care Ministerul Finanţelor a gestionat problema documentelor emise şi sustrase de la Registratura Camerei Deputaţilor. Justificări puerile de tipul „directorul e de vină, directorul nu reprezintă ministerul” nu doar că îl descalifică pe domnul Pogea, dar îl pun în cea mai ridicolă postură posibilă“, precizează liberalii.