Circa 600 de voluntari libieni au intrat în Siria din Turcia, pentru a lupta împotriva regimului Assad, a informat, ieri, site-ul Al-Rai al-Arabi, citând o sursă din cadrul administraţiei libiene. Potrivit sursei, voluntarii au sosit în ţară după ce liderul Consiliului Naţional de Tranziţie, Moustafa Abdel Jalil, şi-a exprimat susţinerea faţă de rebelii sirieni. Anterior, presa arabă a scris că reprezentanţii opoziţiei siriene şi ai noilor autorităţi libiene au negociat în secret la Istanbul şi Tripoli şi că au discutat livrarea de arme şi voluntari Siriei. Tripoli are o atitudine extrem de ostilă la adresa Guvernului sirian, pe care îl acuză că a susţinut fostul regim al lui Gaddafi cu arme şi mercenari.
La rândul ei, Rusia se pronunţă împotriva impunerii unui embargo asupra livrărilor de armament în Siria, a declarat, ieri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Grupări constituite inclusiv din cetăţeni ai altor state care au pătruns în Siria sunt alimentate cu armament. De aceea propunerile expuse uneori - vizând necesitatea interdicţiei livrărilor oricăror arme în Siria - sunt destul de nesincere”, a afirmat Serghei Lavrov. ”Noi ştim cum a funcţionat embargo-ul asupra armamentului în cazul Libiei, când această măsură s-a aplicat doar în cazul livrărilor pentru armata libiană, iar opoziţia primea armament; state ca Franţa şi Qatar au declarat public că au livrat armament”, a adăugat Serghei Lavrov. Totodată, ministrul rus a mai declarat că violenţele din Siria sunt provocate nu atât de regimul din această ţară, cât de opoziţie. ”Persoanele înarmate se comportă foarte dur cu cetăţenii paşnici şi aceste acţiuni nu sunt doar ale puterii, ci şi ale unor grupuri înarmate care provoacă dezordine”, a apreciat Serghei Lavrov. Rusia refuză să se alăture Occidentului în condamnarea represiunii din Siria.
COPII UCIŞI ”Forţele de securitate siriene au comis crime împotriva umanităţii, de la începutul protestelor antiguvernamentale, în martie”, afirmă un raport ONU, care adaugă că cel puţin 256 de copii au fost ucişi de trupele guvernamentale. Investigaţia efectuată de comisia internaţională independentă a ONU a descoperit exemple de execuţii sumare, arestări arbitrare, dispariţii forţate şi tortură, inclusiv violenţe sexuale şi abuzuri, unele dintre ele îndreptate împotriva copiilor, relatează ”The Guardian”. Raportul întocmit de cei trei membri ai comisiei ONU (brazilian, turc şi american) se bazează pe interviuri cu 223 de victime şi martori, accesul anchetatorilor fiind interzis în ţară, în pofida cererilor repetate. Numărul de 256 de copii ucişi până la 9 noiembrie este atribuit numai unor ”surse credibile”. Documentul de 39 de pagini include mărturii din partea unor dezertori din forţele de securitate, care au vorbit despre focuri trase la întâmplare asupra protestatarilor neînarmaţi şi despre lunetişti care vizează persoane ce vorbesc la megafoane sau folosesc telefoane mobile şi camere de filmat. Un dezertor a povestit că o fetiţă de 2 ani a fost împuşcată de un ofiţer care a declarat că nu vrea ca aceasta să crească pentru a deveni protestatar.
Potrivit datelor ONU publicate luna aceasta, cel puţin 3.500 de persoane au fost ucise în Siria, începând din martie. Regimul susţine însă că numai 600 de persoane au fost ucise, precizând că este vorba despre membri ai forţelor de securitate care au fost ”victimele grupărilor armate teroriste”.