Cum ar fi ca în vacanță să pleci „Pe urmele romanilor la Pontul Euxin” sau să descoperi „Moștenirea grecilor din Dobrogea”? Sau dacă ai vizita cele mai frumoase orașe din regiunea Mării Negre, începând cu Varna (Bulgaria) și trecând prin Constanța, Chișinău (Republica Moldova), Odesa (Ucraina) și Batumi (Georgia)? Toate acestea ar putea fi posibile grație unui proiect transfrontalier, realizat cu fonduri europene, care presupune crearea unor rețele turistice între cinci țări riverane Mării Negre: România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Practic, au fost create câteva pachete turistice prin care sunt valorificate toate frumusețile regiunii Mării Negre, îndeosebi din cele cinci țări implicate în proiect. Destinațiile cuprinse în aceste tururi-concept au o atracție comună și se adresează unui anumit tip de public. De exemplu, au fost create circuite cu specific arheologic, în cadrul cărora turiștii sunt invitați să decopere istoria locurilor, dar și drumeții în natură și trasee de străbătut cu bicicleta.
„DRUMUL VINULUI”, DE LA CHIȘINĂU LA BURGAS O parte dintre aceste concepte de pachete turistice au fost prezentate, vineri, în cadrul unui seminar ce a avut loc la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN). „Unul dintre cele mai interesante trasee pe care le propunem este „Drumul Vinului”, care durează 14 zile. Acest circuit include mai multe excursii prin principalele podgorii din regiunea Mării Negre, pornind din Republica Moldova, de la Chișinău, vizitând Cricova, unde există crame subterane celebre în lume, și trecând prin Mileștii Mici și Giurgiulești. Turul continuă în România, cu vizite și degustări de vinuri în cramele din Măcin, Niculițel, Enisala, Murfatlar, Constanța și Ostrov. Din Ostrov, turistul trece granița în Bulgaria, unde vizitează cramele din Varna, Burgas și Pomorie”, a explicat reprezentantul Asociației Europene de Mediu, Magda Nenciu.
SCEPTICISM Chiar dacă, la o primă vedere, un asemenea traseu ar putea deveni un magnet pentru vizitatori, reprezentanții agențiilor de turism din zonă sunt puțin sceptici în privința succesului unui asemenea pachet. „Aceste concepte sunt extraordinare, dar nu cred că s-ar vinde cu ușurință. Oamenii merg în vacanțe scurte și vor să se implice în cât mai multe activități. De exemplu, într-un tur care implică drumeții în natură pot fi incluse și activități culturale. Ar fi bine ca, la proiectele de acest gen, să fie consultați și agenții de turism, care cunosc mai bine piața și cerințele ei”, a afirmat Cristian Bărhălescu, directorul unei agenții de turism.
Citește și:
Oferte de vacanță pentru dependenții de adrenalină
Din 2016, turiștii vor putea vizita epavele din Marea Neagră!