Cişmele din judeţ vor deveni obiective turistice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program amplu

Cişmele din judeţ vor deveni obiective turistice

Administrație 15 Decembrie 2012 / 00:00 635 accesări

ZONE ÎNCĂ NEEXPLOATATE În judeţul Constanţa există multe zone care pot fi exploatate mai mult din punct de vedere turistic. Autorităţile locale încearcă să profite cât pot de existenţa zonelor împădurite, a mănăstirilor din judeţ, precum şi a altor zone încărcate de istorie care pot atrage turişti. Astfel de zone care pot deveni atracţii turistice reprezintă şi cişmelele din judeţ. În comuna Dumbrăveni există patru cişmele - două în satul Furnica şi alte două în Dumbrăveni, vechi de peste 100 de ani - pe care administraţia locală şi-a propus să le modernizeze şi ulterior să le includă într-un circuit turistic. Primarul comunei, Gheorghe Cenuşă, a declarat că una dintre cişmelele din Dumbrăveni, amenajată în localitate, a fost deja reabilitată de Primărie, prin lucrări de consolidare a construcţiei, de înlocuire a jgheaburilor şi implementarea unui sistem care permite apei provenită din sursă naturală să nu îngheţe pe timp de iarnă. „Animalele se pot adăpa fără probleme din cişmea şi pe timp de iarnă, pentru că nu mai există riscul ca apa să îngheţe. Mai mult, am şi testat apa, iar aceasta îndeplineşte toate calităţile pentru a putea fi băută”, a declarat primarul.

LUCRĂRILE DE REABILITARE A CIŞMELEI DIN SATUL DUMBRĂVENI AU INCLUS CONSOLIDAREA CONSTRUCŢIEI, ÎNLOCUIREA JGHEABURILOR ŞI IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM CARE PERMITE APEI PROVENITE DIN SURSĂ NATURALĂ SĂ NU ÎNGHEŢE PE TIMP DE IARNĂ

PROIECT COMPLEX Cealaltă cişmea din Dumbrăveni, care se află în pădurea din apropierea localităţii, a fost cuprinsă într-un program mai amplu, al autorităţilor judeţene, de modernizare a mai multor cişmele din judeţ. Cenuşă a spus că proiectul autorităţilor constănţene este foarte complex şi că întreaga zonă va fi reamenajată. Cişmeaua, situată într-o zonă intens circulată, va deveni obiectiv turistic şi va fi inclusă în viitoare circuite turistice. „Întreaga zonă va fi reabilitată pe o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi. În proiect sunt cuprinse amenajarea unor platforme betonate, a unui drum cu pavele de 600 de metri până la cişmea, a unui grup sanitar format din două cabine, a trei containere pentru depozitarea gunoiului şi a trei lămpi de iluminat”, a mai spus edilul. În sarcina Primăriei a rămas pietruirea drumului până în zona cişmelei. Chiar dacă încă este drum de pământ, până la cişmea se poate ajunge şi cu maşina.



12