• Zahărul, ca şi mierea, e alcatuit din glucoză şi fructoză, în părţi aproape egale. Alimentele bogate în glucide rafinate - zahăr, miere, dulciuri, sucuri răcoritoare, pîine albă - cresc foarte mult nivelul insulinemiei, suprasolicitînd pancreasul, ceea ce înseamnă, la un moment dat, diabet zaharat şi multe alte boli .
• Nici mierea nu este mai sănătoasă ca zahărul din punctul de vedere al conţinutului în zaharuri (conţine 40% fructoză, 34% glucoză şi 2,5% zaharoză, restul apă). Datorită celor 18% apă, mierea e de preferat. Dacă 100 g zahăr rafinat conţin 399 calorii, 100 g miere ne dau doar 300 calorii.
• Îndulcitorii artificiali sînt mult mai dulci decît zahărul, cresc pofta de mîncare şi dau o anumită dependenţă de dulce (feriţi-vă de zaharină, aspartam, ciclamat, acesulfam K). Dacă folosiţi anumiţi îndulcitori, riscaţi să aveţi o serie întreagă de manifestări clinice, probleme de sănătate.
• Unele băuturi răcoritoare conţin cca 150 g zahăr/l, adică pînă la 8-10 linguriţe de zahăr la un pahar, ceea ce înseamnă un adevărat dezastru. Zaharul “ascuns” se află în băuturile dulci, în prăjituri, în cantităţi mult mai mari: 1 pahar de băutură dulce are cam 50 g zahăr, o felie de tort are cam 50-60 g zahăr. Şi unele iaurturi cu fructe sînt adevărate “bombe dulci”.
• Şi fructele conţin zaharuri, dar pentru a “strînge” 100-110 g zahăr sub formă naturală ar trebui să mîncăm 1 kg de mere.
Pentru sănătatea dumneavoastră, luaţi-vă zahărul din fructe!