• Cantităţile mari de alcool cresc riscul de accidente vasculare cerebrale.
• Alcoolul creşte riscul de infarct miocardic la fumători şi la nefumători.
• „Consumul moderat de alcool este şcoala în care se primeşte educaţia pentru cariera de beţiv”.
• După cîteva înghiţituri de alcool, indiferent dacă e vorba de vin, bere sau lichior, survine o leziune durabilă în creier, inimă, ficat şi pancreas.
• Alcoolul produce agregarea trombocitelor şi eritrocitelor, diminuînd aportul de oxigen la creier şi favorizînd obturarea capilarelor.
• Alcoolul creşte procesele oxidative, stresul oxidativ din organism, favorizează ateroscleroza.
• Strugurii (mai ales negri şi roşii) conţin mai mulţi compuşi fenoli (resveratrol, quercetin, rutin, catechin, epicatechin, flavonoide) care împiedică oxidarea lipoproteinelor, intervenind în prevenirea aterosclerozei. Şi mustul/vinul nealcoolizat are aceleaşi proprietăţi.
• Alcoolul este o otravă pentru orice celulă. Chiar şi în dozele cele mai mici, alcoolul produce o serie de leziuni organice şi psihice care alterează calitatea vieţii.
• La diabetici, 100-200 ml de vin zilnic solicită foarte mult ficatul pentru detoxifiere, încît nu-şi mai poate îndeplini funcţia normală în metabolismul glucidelor.