Ciuma secolului XXI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ciuma secolului XXI

Monden 04 Iulie 2013 / 00:00 472 accesări

SMOG ELECTRIC Oamenii de ştiinţă canadieni trag un semnal de alarmă, încercând să avertizeze omenirea în legătură cu o boală neexplorată până în prezent, dar care poate să devină o plagă a secolului XXI. Aceasta îi afectează îndeosebi pe locuitorii ţărilor dezvoltate: electro-hipersensibilitatea. Simptomele sunt severe: perturbarea activităţii cardiace, migrene, crize hipertensive sau sufocare, insomnie, probleme de memorie, de concentrare, tulburări de dispoziţie, cum ar fi depresia, anxietatea, precum şi dureri în diferite părţi ale corpului. În timpul experimentului, 40% dintre participanţi au fost pe punctul de a face un accident vascular cerebral după ce au adormit cu telefonul mobil pe pernă. Însă este greu de spus unde este linia de demarcaţie dintre suspiciune şi boala care forţează sute de familii să caute salvare departe de progresele civilizaţiei.

Magda Havas, reprezentând Universitatea Trent din Peterborough, studiază de 20 de ani efectele negative ale undelor electromagnetice asupra organismului uman. Aceasta susţine fără tăgadă: radiaţiile telefonului mobil obişnuit distrug celulele roşii din sânge. Lumea a ajuns la un anumit punct critic, adăugând că oraşele sunt într-atât de învăluite de aşa-numitul smog electric, încât în anii următori ar trebui să ne aşteptăm la o adevărată explozie a alergiei la microunde, reţelele Wi-Fi şi celulare. Spaima faţă de reţelele fără fir a fost agitată anii trecuţi de un videoclip pe YouTube. Un grup de studenţi încearcă să facă popcorn cu ajutorul telefoanelor lor mobile. Pare o nebunie, dar cine nu îşi aminteşte că telefoanele mai vechi încălzeau urechea exact ca o sobă? Ulterior, s-a dovedit că videoclipul fusese comandat de un producător de căşti fără fir, în timp ce milioane de oameni cred în continuare că telefoanele mobile le prăjesc creierii. Gliomul este însă cea mai frecventă tumoră cerebrală, astfel că se pare că nu este o simplă poveste de groază nefondată atunci când auzim îndemnul: „Nu vorbi prea mult la telefonul mobil, căci rişti să faci cancer!”

PERICOL LA FIECARE PAS Aproape în fiecare casă pot fi detectate până la zece reţele Wi-Fi. Acestea există aproape în fiecare cafenea şi chiar în stradă. Numai în Suedia, peste 200.000 de oameni susţin că suferă de alergie la dispozitivele fără fir şi acesta este doar începutul. Să presupunem că aveţi hipersensibilitate la radiaţii electromagnetice. Atunci, cel mai bun mijloc de protecţie ar fi „cuşca lui Faraday”, o incintă special concepută pentru a proteja de efectul undelor electrice şi electromagnetice din exterior sau pentru a împiedica un aparat să polueze mediul înconjurător. O astfel de cuşcă poate fi instalată într-un apartament, dar nu ai cum să mergi cu ea pe stradă, mai ales că radiaţiile electromagnetice pândesc de peste tot. În acest sens, oamenii de ştiinţă s-au împărţit în două tabere: cei care cred că nu există niciun pericol şi cei care întrevăd o ameninţare enormă în creşterea necontrolată a numărului de reţele wireless. Până când savanţii vor ajunge la un numitor comun, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat deja interzicerea telefoanelor mobile, a telefoanelor fără fir DECT şi a altor dispozitive Wi-Fi în şcoli şi grădiniţe.



12