Ciupercile, armă nebănuită în limitarea emisiilor de carbon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ciupercile, armă nebănuită în limitarea emisiilor de carbon

Monden 18 Iunie 2014 / 00:00 494 accesări

Noile tehnologii, cum ar fi panourile solare, sunt, probabil, cel mai bun pariu al omenirii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon. Generaţiile viitoare, însă, ar putea să câştige un aliat inedit, total organic, în lupta împotriva schimbărilor climatice: ciupercile.

Un nou studiu a constatat că ciupercile de toamnă ectomycorrhizal (EEM), ce pot produce ciuperci comestibile, pot reduce şi cantitatea de carbon eliberat în atmosferă, prin descompunerea materiei. Cercetătorii universităţilor din Texas şi Boston şi Institutului de Cercetări Tropicale Smithsonian au descoperit că ciupercile EEM sunt de mare ajutor pentru că blochează carbonul în sol. La nivel global, solul este cel mai mare rezervor terestru unic de carbon, cu o cantitate mult mai mare decât cea conţinută în organismele vii şi în atmosferă la un loc. Pe o scară planetară, însă, oceanele deţin, de departe, cea mai mare cantitate de carbon.

Atunci când o plantă moare şi este “consumată” de microbi în sol, carbonul pe care l-a înmagazinat este eliberat înapoi în aer. Nivelul la care carbonul iese din sol poate avea, evident, un impact major asupra cantităţii globale din atmosferă, care, la rândul său, contribuie la schimbările climatice. În acest proces intervin ciupercile micorizale. Microbii care descompun planta au nevoie de azotul găsit în sol pentru a trăi. Ciupercile EEM, care se ataşează de rădăcinile plantei, concurează de obicei cu aceste microorganisme pentru azotul de care au şi ele nevoie. În acelaşi timp, ciupercile convertesc azotul în substanţe nutritive pentru plantele de care s-au ataşat. După cum se ştie, plantele sunt foarte importante, deoarece produc oxigen. Ciupercile EEM protejează, în esenţă, plantele, încetinind procesului de degradare şi limitând în mod considerabil eliberarea carbonului. De fapt, probele de sol colectate de cercetători au arătat că ciupercile au fost capabile să modifice cu până la 70% cantitatea de carbon eliberată în atmosferă. Este un procent semnificativ, care ar putea influenţa decisiv în bine schimbările climatice. Nu-i rău deloc pentru ceva ce asociem, de obicei, cu un topping pentru pizza...

Taguri articol


12