Civili ucişi în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Civili ucişi în Irak

Externe 01 Octombrie 2007 / 00:00 533 accesări

Cel puţin zece civili au fost ucişi, iar alţi şapte răniţi, sîmbătă dimineaţă, în Bagdad, după un raid aerian al armatei americane. Printre victime se află femei şi copii. Elicopterele americane au atacat un imobil dintr-un cartier majoritar sunnit al Bagdadului, a declarat un reprezentant al ministerului de Interne irakian.

Armata americană nu a făcut niciun comentariu pe această temă, în schimb, a confirmat un raid aerian efectuat vineri, în cartierul Doura din sudul Bagdadului, precizînd că acesta a vizat un grup care lansa obuze de mortier asupra unei zone învecinate. Un material video realizat de agenţia Reuters la spitalul Yamrouk din Bagdad a prezentat trei bărbaţi şi doi băieţi răniţi în urma atacului. Medicii au amputat piciorul stîng al unuia dintre băieţi. Surse medicale irakiene au afirmat vineri că în urma raidului, au fost ucise şapte persoane, iar alte şase au fost rănite. Armata americană a anunţat că două sau trei persoane au fost ucise sau rănite, dar nu a putut furniza cifre exacte, deoarece victimele au fost îndepărtate de la locul atacului înainte de sosirea militarilor americani. “Regretăm cînd sînt ucişi sau răniţi civili în timp ce forţele coaliţiei încearcă să scape Irakul de terorism. Teroriştii continuă să pună în pericol, în mod deliberat, femei şi copii irakieni”, adaugă comunicatul forţelor armate americane. În cursul zilei de ieri, forţele irakiene au anunţat că au ucis 40 de militanţi în timpul operaţiunilor din trei provincii ale Irakului, desfăşurate în decurs de 24 de ore. Comunicatul precizează că operaţiunile au avut loc în provinciile Diyala, Salahuddin şi Kirkuk. Alte opt persoane au fost arestate în aceste provincii. Comunicatul mai menţiona că armata a reuşit să dezamorseze trei bombe în aceste provincii.

Pe plan politic, premierul irakian, Nuri al-Maliki, a respins rezoluţia adoptată în Senatul american cu privire la un plan de împărţire a Irakului, apreciind că o astfel de idee ar fi catastrofală. Senatul a aprobat, cu 75 de voturi pentru şi 23 împotrivă, o rezoluţie fără putere de constrîngere privind planul de împărţire a Irakului. Divizarea ţării în state distincte ale fiecărei comunităţi (kurdă, şiită şi sunnită) nu este agreată nici de administraţia preşedintelui George W. Bush. Susţinătorii planului consideră însă că acesta reprezintă singura soluţie pentru stoparea violenţelor din Irak. Planul este sprijinit de senatorul democrat Joseph Biden, potenţial candidat la prezidenţialele din 2008, care îl prezintă drept soluţie pentru retragerea trupelor americane din Irak. “Cei care sînt la originea unor astfel de propuneri ar face mai bine să susţină unitatea şi suveranitatea Irakului, în loc să proună divizarea acestuia”, a spus premierul irakian. Al-Maliki şi-a exprimat şi dorinţa ca Parlamentul irakian să se reunească pentru a respinge oficial, prin vot, propunerea Senatului american.

Taguri articol


12