CJC - autospeciale de ultimă generaţie pentru salvarea de vieţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dotări ISU Echipamente de milioane de euro

CJC - autospeciale de ultimă generaţie pentru salvarea de vieţi

Administrație 06 Martie 2014 / 00:00 887 accesări

INVESTIŢII ÎN SIGURANŢĂ Autorităţile au fost puse de multe ori în imposibilitatea de a interveni în timp util, în momentele dificile. În cele mai multe dintre situaţii, dificultatea intervenţiei operative a fost pusă pe seama faptului că cei responsabili cu salvarea de vieţi nu au avut dotările necesare sau, dacă le aveau, erau prea vechi pentru a putea fi folosite la capacitate maximă şi în condiţii de siguranţă. De aceea, pentru a face faţă situaţiilor deosebite, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi-a concentrat eforturile, în ultimii ani, pentru atragerea de fonduri europene, în vederea dotării cu echipamente moderne a instituţiilor care veghează asupra siguranţei cetăţeanului. Aşa se explică faptul că, în ultima perioadă, în gestiunea Serviciului de Ambulanţă Constanţa, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri sau a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au intrat, cu ajutorul CJC, zeci de echipamente şi utilaje ultramoderne: de la elicoptere şi ambulanţe până la maşini pentru stingerea incendiilor şi vehicule şenilate. Toate şi-au dovedit utilitatea. Mai ales în luna ianuarie, când judeţul nostru a fost, timp de câteva zile, sub avertizarea de cod roşu de viscol şi ninsori. Atunci, datorită utilajelor cumpărate de CJC, în special a celor două vehicule şenilate, au fost salvate sute de vieţi. Uimit de performanţele de la Constanţa, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că toate consiliile judeţene trebuie să achiziţioneze, pe bani europeni, utilaje performante. Ceea ce pentru alţii pare să fie o noutate, pentru autorităţile de la malul mării este deja o rutină, pentru că CJC are deja la activ trei proiecte europene prin care a dotat oraşul cu utilaje şi echipamente. Un ultim proiect al Consiliului a fost finalizat ieri, când, la sediul ISU din Palas, au fost prezentate 12 utilaje pentru situaţii de urgenţă, achiziţionate cu fonduri europene şi care au intrat în dotarea Inspectoratului.

ASOCIERE Povestea acestui proiect începe în 2010, când şase consilii judeţene din Constanţa, Tulcea, Vrancea, Buzău, Galaţi şi Brăila şi-au unit forţele şi au înfiinţat o structură - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sud-Est“ pentru Situaţii de Urgenţă - care a achiziţionat echipamente pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă. Proiectul a fost depus la mijlocul lunii aprilie 2010, iar după perioada de evaluare, în 13 decembrie 2010, a fost semnat contractul de finanţare. De atunci şi până acum, în dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din cele şase judeţe au intrat 63 de utilaje şi echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora timpul de intervenţie în cazul unor accidente sau dezastre se va reduce foarte mult. 12 dintre aceste utilaje au intrat în gestiunea ISU Dobrogea. Vorbim de trei autospeciale de mare capacitate pentru stingerea incendiilor, alte trei autospeciale de capacitate medie, două ambulanţe de prim ajutor, o autospecială de intervenţie la accidente colective, o autospecială pentru intervenţie în caz de accidente nucleare, bilologice, chimice şi radiologice, o autospecială pentru descarcerări grele şi o ambulanţă de reanimare, a căror valoare se ridică la câteva milioane de euro.

SPITAL ÎN MINIATURĂ De departe, vedetele sunt autospecialele de intervenţie la accidente colective şi pentru intervenţie în caz de accidente nucleare, biologice, chimice şi radiologice. În ceea ce priveşte autospeciala de intervenţie la accidente colective, instructorul Adrian Mavromanidi a declarat că aceasta poate fi considerată un adevărat spital în miniatură. „Va fi folosită pentru intervenţii la accidente rutiere sau dezastre naturale cu peste 15 victime. Este dotată cu aparatură medicală avansată, pentru a se putea acorda primul ajutor. De asemenea, dispune şi de un cort de mari dimensiuni, unde se poate face triajul victimelor. Este o adevărată minune această autospecială”, a spus Mavromanidi. Pe de altă parte, autospeciala pentru intervenţie în caz de accidente nucleare, biologice, chimice şi radiologice este dotată cu echipamente specifice acestor tipuri de intervenţii, printre care costume de protecţie chimică şi biologică, aparate de respiraţie, măşti integrale, echipamente de intervenţie şi cabină de decontaminare personal tip cort.

UTILITATE Referitor la echipamentele care au intrat în dotarea pompierilor constănţeni, şeful ISU Dobrogea, col. Viorel Jianu, a declarat că noile echipamente sunt extrem de performante şi vin să înnoiască parcul auto. Reprezentanţii ISU Dobrogea spun că au în dotare autospeciale cu anul de fabricaţie 1976. „La noi în Inspectorat exista o vorbă: „echipamentele erau mai bătrâne decât servanţii”. De aceea, acest proiect al CJC, ca şi altele de altfel, nu vine decât să ne crească performanţa la intervenţii. Vom ajunge mai rapid, vom consuma mai puţin carburant, iar cu ajutorul dotărilor vom putea salva mai multe vieţi”, a spus Jianu. La rândul său, vicepreşedintele CJC Cristian Darie a afirmat că preocuparea numărul 1 a Consiliului este salvarea de vieţi: „În condiţiile în care vedem că bugetul României este bolnav, singura posibilitate pentru a ne dezvolta este atragerea fondurilor UE. De aceea, achiziţionarea acestor echipamente este importantă pentru Regiunea Sud-Est şi pentru cele şase judeţe componente. Mai ales pentru judeţul Constanţa, pentru că noi avem un specific aparte faţă de celelalte judeţe. Avem litoralul, Centrala Nucleară şi porturile maritime“.



12