Cu ocazia zilei Mării Negre, Prefectura Constanţa a organizat ieri Conferinţa Regională „Cooperarea la Marea Neagră, între prioritate şi necesitate”, la care au participat, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, numeroşi reprezentanţi ai reţelei universitare din statele aflate în statele riverane Mării Negre. În cadrul conferinţei, directorul general al Institutului Naţional de Cercetări Marine „Grigore Antipa”, Simion Nicolaev, a susţinut un seminar pe tema evoluţiei mediului costier românesc. El a evidenţiat faptul că, datorită preocupărilor faţă de mediu manifestate în ultimii ani atît în mediul politic, cît şi în cel economic, ecosistemul Mării Negre se află în prezent în stare de convalescenţă. „Lucrurile stau bine din punct de vedere al indicatorilor de mediu. Măsurile de mediu adoptate pe cei 50 de kilometri de dezvoltări urbane şi industriale de pe litoralul românesc a făcut ca încărcătura microbiologică de-a lungul coastei să scadă drastic în ultima perioadă. Ecosistemul marin este încă în convalescenţă şi orice intervenţie externă face mai rău decît boala în sine. Sper să luăm toate măsurile pentru a împiedica apariţia unor situaţii de genul celor cu care ne-am confruntat în urmă cu cîţiva ani. Trebuie ca toţi factorii implicaţi să contribuie în continuare la menţinerea trendului pozitiv pe care îl are în prezent mediul marin”, a declarat Nicolaev.
Prezentă la conferinţă, directorul executiv al Direcţiei Integrare la Marea Neagră din cadrul CJC, Sevil Sumanariu, a subliniat faptul că Marea Neagră este hotarul Uniunii Europene şi Poarta de acces spre Orient. „Prin resursele proprii, coridoarele de transport şi resursele energetice, regiunea Mării Negre este o regiune a oportunităţilor de creştere economică pentru ţările din acest bazin, dar şi pentru Europa”, a declarat Sumanariu. Ea a adăugat că importanţa Mării Negre este dovedită de implicarea Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Comisiei Europene, din care au rezultat primii paşi spre crearea Euroregiunii Marea Neagră, la Conferinţa Internaţională de Cooperare Interregională în bazinul Mării Negre, organizată anul trecut la Constanţa. Sevil Sumanariu a anunţat în cadrul conferinţei de ieri şi o serie de proiecte ale CJC care au ca scop strîngerea relaţiilor de cooperare între regiunile riverane Mării Negre. Unul dintre aceste proiecte vizează înfiinţarea unui Aeroport al CJC la Constanţa, care să deservească aeronave ce vor face legătura între localităţile din jurul Mării Negre. „Am constatat că un drum cu autocarul pînă la Odessa durează 8 ore, în timp ce aceeaşi distanţă se parcurge în doar o oră şi jumătate cu avionul, astfel că am închipuit trasee pentru avioane între localităţile de la Marea Neagră”, a declarat Sevil Sumanariu. Alte proiecte ale CJC au în vedere înfiinţarea unei Universităţi a Mării Negre, realizarea de croaziere pe Marea Neagră şi pe Dunăre şi organizarea unei Cupe Sportive a Mării Negre.
Reprezentantul Serviciului de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Constanţa, Adrian Crăciun, a prezentat la Conferinţă avantajele oferite de Zona Metropolitană Constanţa în ce priveşte protecţia mediului la Marea Neagră. El a explicat că managementul integrat al localităţilor care fac parte din Zona Metropolitană face posibilă orientarea tuturor activităţilor cu potenţial poluator către vestul Zonei Metropolitane, dincolo de terenurile care fac parte din zona de coastă. „Zona costieră a Mării Negre, pe teritoriul Zonei Metropolitane Constanţa, va fi destinată numai activităţilor turistice, activităţilor nepoluante şi serviciilor publice”, a afirmat Adrian Crăciun.