CJC şi RAJA stopează jecmănirea constănţenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Epurarea bagă mâna în buzunarul locuitorilor

CJC şi RAJA stopează jecmănirea constănţenilor

Eveniment 09 Iunie 2012 / 00:00 2730 accesări

Aderarea României la UE a însemnat, pe lângă fondurile europene post-aderare, şi alinierea ţării noastre la normele europene, printre acestea numărându-se şi prevederile privind mediul. Un punct sensibil în acest domeniu îl reprezintă epurarea apelor uzate, în prezent puţine judeţe beneficiind de staţii de epurare. Excepţie face judeţul Constanţa, unde, potrivit directorului general al SC RAJA SA, Felix Stroe, există nu mai puţin de 12 asemenea staţii. Mai mult, în prezent, compania constănţeană are în derulare un proiect de mediu finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 271 de milioane de euro, în care este prevăzută construirea a încă cinci staţii. Dacă din punct de vedere ecologic, constănţenii se pot considera norocoşi, calitatea apei deversată în Marea Neagră respectând standardele prevăzute de UE, atunci când vine vorba de preţul canalizării, lucrurile stau diferit. „Constanţa are un mare handicap atunci când vine vorba de canalizare. Legislaţia naţională prevede ca în preţul pe care locuitorii îl plătesc pentru canal să se regăsească şi costurile serviciilor de epurare. Aşa a reglementat legiuitorul”, a spus directorul RAJA. Pentru că o asemenea măsură nu este cinstită faţă de abonaţii companiei constănţene, care plătesc un serviciu de care nu beneficiază, conducerea RAJA, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), au solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, promovarea în regim de urgenţă a unei taxe de mediu, plătită fie de Guvern, fie de autorităţile locale, care să suporte costurile serviciilor de epurare.

LOCUL ŞAPTE NAŢIONAL Până când o asemenea măsură va deveni realitate, în preţul canalizării vor rămâne incluse şi costurile acestor servicii. „În prezent, tariful pentru canalizare-epurare la nivelul RAJA este de 2,67 de lei, fără TVA, ceea ce ne plasează pe locul şapte pe ţară, din 25 de preţuri existente, deşi avem cele mai multe staţii de epurare. Un preţ cu doar câţiva bani mai mic (2,65 lei fără TVA) este practicat în Arad, care are o singură staţie de epurare. Cu tot cu serviciile de epurare, în Piteşti preţul poate ajunge chiar şi până la 6,08 lei fără TVA, în condiţiile în care şi acolo numărul staţiilor de epurare este cu mult mai mic”, a precizat Felix Stroe. Mai mult, el a ţinut să menţioneze faptul că nu toţi locuitorii judeţului plătesc canalizare, pentru că nu toţi beneficiază de acest serviciu, prin urmare, nu plătesc. De exemplu, din cauza dezvoltării continue a oraşului, chiar şi în municipiul Constanţa sunt 188 de străzi care nu dispun de acest serviciu, ele fiind incluse în proiectul de mediu derulat de RAJA. Şi în ceea ce priveşte preţul apei potabile, judeţul Constanţa se poate lăuda cu un tarif mic, comparativ cu celelalte judeţe, în condiţiile în care apa este adusă din subteran şi este distribuită abonaţilor cu ajutorul staţiilor de pompare. „Suntem pe locul 61 din 97 de preţuri monitorizate la nivel naţional. Asta deşi suntem singurii care aduc apa din subteran şi apoi o pompează în casele oamenilor, fiind nevoie de un consum foarte mare de energie electrică”, a mai spus directorul Stroe.

APA POTABILĂ, MAI IEFTINĂ CA ÎN CAPITALĂ În prezent, preţul apei potabile în judeţul Constanţa este de trei lei, fără TVA, în condiţiile în care bucureştenii plătesc 3,86 de lei fără TVA, iar piteştenii plătesc 4,63 de lei. „În preţul total al apei, pe lângă canalizare şi apă potabilă, mai intră şi apa pluvială, care se încasează în întreaga ţară, pentru că apele pluviale intră în canalizare şi trebuie pompate. Ceea ce abonaţii noştri trebuie să înţeleagă este că tarifele nu sunt stabilite de RAJA, ci de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Pe baza costurilor pe care le avem, transmitem propunerile noastre de preţuri, iar ei, după ce analizează documentele trimise, aprobă sau nu respectivul preţ. Având toate aceste date, cum poate cineva afirma că în Constanţa este cel mai mare preţ la apă din întreaga ţară?”, a mai spus directorul RAJA.

REPREZENTANŢII SC RAJA SA CONSTANŢA ŞI AI AUTORITĂŢILOR LOCALE AU SOLICITAT AUTORITĂŢILOR CENTRALE ELIMINAREA TVA-ULUI LA APĂ PENTRU POPULAŢIE

În prezent, 24% din preţul apei îl reprezintă TVA-ul care ajunge la bugetul de stat. „Ne chinuim să scoatem taxa pe valoare adăugată din preţul apei pentru populaţie. Apa este cel mai important lucru de pe pământ, fără apă nu poate exista viaţă”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Potrivit directorului general al RAJA, Felix Stroe, această măsură există deja în UE, unde un cetăţean poate consuma, în medie, lunar, cinci metri cubi de apă fără să plătească. Dacă consumul este mai mare, la cantitatea care depăşeşte, se adaugă TVA. Eliminarea taxei din preţul pentru populaţie ar duce la scăderea tarifelor la apa potabilă cu 24%.



12