Clădire publică, rezervată ca hotel estival pentru mai-marii MApN

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezvăluiri-șoc în dosarul privind subfinanțarea CMZ

Clădire publică, rezervată ca hotel estival pentru mai-marii MApN

Eveniment 04 Iunie 2015 / 00:00 6324 accesări

Pentru președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, ziua de ieri a fost una extrem de încărcată. Și-a petrecut mai bine de șapte ore în Tribunalul Constanța. ”Parcă vin la serviciu, așa mă simt”, a declarat Constantinescu înainte de a intra în sala de judecată, unde au fost luate în discuție două dosare întocmite de DNA pe numele președintelui CJC. Unul pentru că a finanțat, printre altele, cluburile sportive și altul în care este acuzat că a subfinanțat Centrul Militar Zonal Constanța (CMZ). Dacă în dosarul privind finanțarea cluburilor sportive lucrurile au mers extrem de repede, fiind administrate înscrisuri probatorii, în dosarul privind subfinanțarea CMZ au fost audiați cinci martori chemați de instanță, toți fiind angajați ai Centrului. Cea mai interesantă declarație a aparținut șefului CMZ, Andrei Murineanu, care a recunoscut ceea ce s-a spus încă de la începutul anchetei, și anume că o instituție publică era folosită pe post de hotel pentru cadre militare. La întrebarea lui Constantinescu: ”S-au cazat alte persoane din rândul Ministerului Apărării Naționale în clădirea CMZ pe timpul verii sau pe tot parcursul anului?”, Murineanu a spus că anumite cadre militare s-au cazat în special în timpul verii. Cu alte cuvinte, șeful CMZ a recunoscut ceea ce preşedintele CJC a afirmat încă din 2011, și anume că ”CJC a fost mai interesat de salvarea documentelor unice şi de nepreţuit pentru istoria Dobrogei decât să asigure cazare gratuită la mare unor ofiţeri superiori din MApN, pe banii cetăţenilor judeţului Constanţa”. De altfel, și la termenul de ieri, avocații apărării au spus că preocuparea CJC nu a fost să distrugă activitatea CMZ, ci să mute o parte din documentele Arhivelor Naționale, care sunt ținute în spaţii necorespunzătoare, pline de igrasie şi umezeală.

DREPTUL LA MUNCĂ Profitând de termenul de ieri din dosarul CMZ, avocații apărării au solicitat judecătorului Iulia Cezara Suciu să-i anuleze lui Constantinescu măsura controlului judiciar și să-i permită să se întoarcă la muncă, în condițiile în care Constantinescu are interdicția de a exercita funcția de președinte al CJC și de a se întâlni cu aleșii din Consiliu. În acest caz, instanța a rămas în pronunțare.

Pentru a avea parte de un proces echitabil în acest dosar, apărarea a cerut ieri instanței aprobarea unei expertize în care să fie evidențiate toate raporturile financiar-contabile dintre CJC și CMZ, care arată clar că s-au făcut reparații la sediul Centrului Militar și că s-au plătit toate facturile. Constantinescu a spus că acel raport întocmit de DNA și care a stat la baza dosarului nu arată concret ce plăți s-au făcut către CMZ. Pe de altă parte, avocații apărării au mai cerut audierea ca martori a lui Viorel Costache, reprezentant al Inspectoratului Județean de Urgență Constanța, și a directorului Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului, Virgil Coman.



12