Clădirile-monument, scutite de impozit. Vezi în ce condiții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clădirile-monument, scutite de impozit. Vezi în ce condiții

Administrație 02 Iulie 2018 / 15:57 2231 accesări

Nu trebuie să fii specialist ca să știi cât de greu este să menții sau să recondiționezi o clădire istorică fără să îi știrbești din valoare. Iar dacă, după toate acestea, mai trebuie să plătești și impozite pentru imobil. Din fericire, proprietarii unor asemenea clădiri pot răsufla liniștiți. Cetățenii care dețin în proprietate sau administrare clădiri clasate ca monument istoric, de arhitectură sau arheologic, care au măcar fațada principală renovată sau reabilitată, beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădiri. Excepție fac încăperile folosite pentru activități economice.

Nu trebuie să fii specialist ca să știi cât de greu este să menții sau să recondiționezi o clădire istorică fără să îi știrbești din valoare. Iar dacă, după toate acestea, mai trebuie să plătești și impozite pentru imobil. Din fericire, proprietarii unor asemenea clădiri pot răsufla liniștiți. Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța informează cetățenii care dețin în proprietate sau administrare clădiri clasate ca monument istoric, de arhitectură sau arheologic, cu fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată că beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădiri, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice. Documentele ce trebuie depuse la organul fiscal local în vederea aplicării scutirii sunt următoarele: autorizația de construire, eliberată cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, procesul-verbal de recepție finală privind lucrările efectuate, actul prin care se face regularizarea taxei pentru autorizația de construire.

CE PREVEDE LEGEA CARE SCUTEȘTE MONUMENTELE DE IMPOZITE

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, a fost promulgat actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care prevede scutirea de la plata impozitelor pentru clădirile monumente istorice. Potrivit actului normativ, sunt scutite de la plata impozitelor clădirile și suprafețele de teren aferente care sunt clasate drept monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de proprietar, și care au fațada stradală și principală renovată sau reabilitată, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice. În cazul clădirilor de acest tip care nu au fațada renovată, consiliile locale sunt abilitate să decidă scutirea de impozit, în funcție de situația bugetului. De asemenea, consiliile locale pot decide și reducerea impozitului pe suprafețele neconstruite ale terenurilor în regim de monumente istorice, în funcție de suprafața afectată și de perioada punerii monumentelor istorice la dispoziția publicului pentru vizitare. Propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal a fost inițiată de deputații UDMR Kelemen Hunor și Marton Arpad.



12