Clasa a X-a, campioană la numărul de absenţe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Elevii constănţeni au chiulit 1.717.519 ore

Clasa a X-a, campioană la numărul de absenţe!

Eveniment 05 August 2013 / 00:00 2182 accesări

An de an, dascălii se confruntă cu foarte multe absenţe nemotivate ale elevilor. În anul şcolar 2012 - 2013, ce s-a încheiat nu cu mult timp în urmă, s-au înregistrat din nou milioane de absenţe la nivelul întregului judeţ. O situaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa arată că în anul şcolar 2012 - 2013 s-au acumulat nici mai mult, nici mai puţin decât 2.877.748 de absenţe, raportat la cei peste 110.000 de elevi înregistraţi la nivelul judeţului şi la 178 de zile lucrătoare. Cu alte cuvinte, fiecare elev ar fi trebuit să acumuleze 26 de absenţe pentru a se ajunge la această cifră impresionantă. Din numărul total de absenţe, 1.160.229 au fost motivate cu scutiri medicale. Chiar dacă numărul absenţelor pare mare, de fapt, este în scădere! În anul şcolar 2011 - 2012 s-au înregistrat peste 3,2 milioane de absenţe, dintre care 1.303.660 au fost motivate.

CICLUL LICEAL CONDUCE DETAŞAT LA NUMĂRUL DE ABSENŢE Cele mai multe absenţe s-au înregistrat în liceele constănţene. Statistica arată că s-au acumulat 1.728.144 de absenţe, dintre care 777.795 au fost motivate. Inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Adriana Oprea, admite că cele mai multe absenţe le acumulează elevii de la grupurile şcolare, clasa a XIII-a fiind cea mai vizată, pentru că acolo sunt şi elevi de vârste mai înaintate care lucrează şi, în paralel, vor să termine liceul. „Un alt motiv îl reprezintă lipsurile financiare. La grupurile şcolare sunt înscrişi şi elevi proveniţi din judeţ. Ei spun că nu au bani de navetă pentru a veni la şcoală şi aleg, ulterior, să se înscrie la o şcoală mai aproape de casă”, a declarat inspectorul general adjunct din cadru ISJ. În plus, la nivel gimnazial s-au acumulat 748.139 de absenţe, dintre care 268.257 motivate, însă surpriza cea mai mare o reprezintă chiulul la nivel primar. Deşi în primele clase elevii ar fi trebuit să stea lipiţi de bănci pentru a-şi forma deprinderile, ei aleg să chiulească. Statisticile arată că elevii au înroşit cataloagele cu 252.678 de absenţe, dintre care doar 68.461 au fost motivate. Cele mai multe absenţe nu mai sunt la clasa a XII-a, aşa cum se întâmpla în ultimii ani, ci la clasa a X-a. În anul şcolar 2012 - 2013 sunt 489.158 de absenţe, dintre care 207.032 sunt motivate. Profesorii vin şi cu explicaţia: „elevii nu sunt maturizaţi suficient şi nu iau prea în serios cartea”. În schimb, din clasa a XI-a, lucrurile se schimbă. Chiulul nu mai este atât de mare. Adolescenţii încep să conştientizeze că, dacă nu studiază suficient, nu vor putea trece de testul maturităţii şi nu vor primi diplome pentru terminarea celor 12 clase.

LUNA CARE DEŢINE RECORDUL DE ABSENŢE ESTE FEBRUARIE. CATALOAGELE AU STRÂNS 424.729 DE ABSENŢE, DINTRE CARE 188.121 AU FOST MOTIVATE.

Probabil, elevii s-au simţit nepregătiţi pentru prima parte din semestrul II al anului şcolar, cu atât mai mult cu cât până în 13 ianuarie au fost în vacanţa de iarnă.

RECUPERAREA ORELOR - FIECARE CUM POATE Problema numărului mare de absenţe e recunoscută şi de cadrele didactice. Una dintre multele unităţi şcolare din Constanţa care se confruntă cu această problemă este şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” (LTGMC). Directorul LTGMC, prof. Semra Curtomer, a declarat, aşa cum reiese şi din statistica ISJ, că cele mai multe absenţe s-au acumulat la clasa a IX-a şi a X-a, deoarece adolescenţii nu conştientizează pe deplin necesitatea studiului şi a participării la orele de curs. „Pentru elevii care absentează e mai greu să recupereze practica, pentru că se face la agenţii economici. De obicei, ei apelează la profesori în afara orelor sau participă la orele de practică de la alte clase”, a declarat directorul instituţiei de învăţământ.

CHIULANGIII, CU NOTA SCĂZUTĂ LA PURTARE

EXMATRICULĂRI La fiecare zece absenţe nemotivate se scade la punct la nota la purtare, potrivit regulamentului şcolar. În clasele a IX-a şi a X-a nu există o limită de absenţe acumulate, pentru că învăţământul este obligatoriu până la zece clase şi rămâne la latitudinea fiecărei unităţi şcolare cum procedează în cazul acumulării unui număr mare de absenţe. În schimb, în cazul ciclului superior (clasele a XI-a şi a XII-a), la 40 de absenţe elevul este exmatriculat. „Am avut două cazuri de elevi aflaţi în clasa a XIII-a care au fost exmatriculaţi din cauza numărului mare de absenţe”, a declarat prof. Semra Curtomer. Un alt caz apărut în liceu este al unei eleve de clasa a IX-a, din judeţ, care în semestrul al doilea a rămas însărcinată, alegerea ei fiind să nu mai frecventeze cursurile. A pierdut al doilea semestru, în schimb şi-a manifestat dorinţa ca din toamnă să se înscrie din nou în clasa a IX-a.

Şedinţele cu psihologii „îndreaptă” elevii

Pentru a reduce numărul de absenţe care se acumulează an de an, conducerea LTGMC a apelat la camere de luat vederi, însă cel mai mare impact asupra elevilor l-a avut psihologul şcolii. Acesta a reuşit să câştige încrederea elevilor şi directorul şcolii spune că şedinţele de consiliere şi-au dovedit din plin efectul. „Dacă, până în urmă cu doi-trei ani, copiii fugeau de psiholog, acum ei îşi dau seama că şedinţele de consiliere îi ajută şi au o mai mare deschidere”, a declarat directorul LTGMC.



12