Clasicismul, între pasiune şi ştiinţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clasicismul, între pasiune şi ştiinţă

Cultură 14 Mai 2010 / 00:00 499 accesări

Oameni de cultură şi studenţi constănţeni având ca pasiune universul „literelor clasice” s-au întâlnit, la Constanţa, pentru a dezbate viitorul clasicismului. Din programul manifestărilor organizate de Filiala Constanţa a Societăţii de Studii Clasice, în perioada 12-13 mai, au făcut parte şi conferinţa „Tânărul Cicero” şi lansarea volumului „Catullus şi înţelepciunea lumii greco-romane”, semnat de conf. univ. dr. Mariana Franga.

Evenimentul, găzduit de aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a reunit specialişti ai instituţiei muzeale, dar şi tineri precupaţi de universul limbilor clasice. Invitatul manifestării, prof. univ. dr. Liviu Franga, a salutat prezenţa în sală a tuturor celor care au făcut din clasicism, de-a lungul timpului, „ o pasiune arzând ca o flacără - la un foc nestins - din vremurile tinereţii până în pragul cărunteţii”. Reputatul profesor a mărturisit că în tinereţe s-a simţit „străin, izolat, un Robinson Crusoe pe o insulă foarte populată cu persoane cu care nu prea puteam să comunic”. Ulterior, profesorul a descoperit multiple căi de comunicare cu ceilalţi slujitori ai „umanioarelor” (ştiinţele umaniste). „Nu există niciun fel de zid între lumea veche, lumea care a urmat celei vechi şi lumea modernă. Nu există decât priviri, sentimente, trăiri şi mai ales, cunoaştere”. În cadrul conferinţei „Tânărul Cicero”, prof. univ. dr. Liviu Franga le-a propus celor prezenţi să-şi îndrepte privirea asupra acestui predecesor al lui Ovidius. Profesorul a specificat că tânărul provincial Cicero poate fi un model pentru toţi cei aflaţi la început de drum.

Lucrarea „Catullus şi înţelepciunea lumii greco-romane” reprezintă o privire de ansamblu asupra operei lirice a celui mai reprezentativ exponent al neoterismului, reprezentant de seamă al ultimului secol al Republicii Romane. Acest amplu studiu academic realizat de prof. univ. dr. Mariana Franga de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, se adresează publicului specializat şi studenţilor.

În ceea ce priveşte situaţia limbilor clasice, în prezent, dr. Mariana Franga a declarat că se fac demersuri către Ministerul Educaţiei ca latina să-şi recapete locul în cadrul învăţământului preuniversitar. Întâlnirea „clasiciştilor” de la malul mării a fost moderată de preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Studii Clasice dr. Livia Buzoianu, la prezidiul manifestării aflându-se şi conf. univ. dr. Ştefan Cucu.



12