Claude Debussy, omagiat la Constanţa, la 150 de ani de la naştere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Claude Debussy, omagiat la Constanţa, la 150 de ani de la naştere

Cultură 04 Mai 2012 / 00:00 514 accesări

Melomanii constănţeni care au participat, miercuri, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, la o seară dedicată lui Claude Debussy - 150 de ani de la naşterea marelui compozitor francez de orientare impresionistă - au trăit clipe magice. Ei s-au delectat cu emoţionante lied-uri, precum şi cu una dintre cele mai frumoase suite pentru pian ale celui omagiat, „Suite Bergamasque”, lucrări, în mare parte, din prima perioadă de creaţie a muzicianului.

PROGRAM... TINERESC Protagoniştii serii lirice, inclusă în seria „Titanii muzicii naţionale şi universale de-a lungul veacurilor”, au fost soprana Mădălina Sandu, tenorul Bogdan Sandu şi pianistul Daniel Sărăcescu.

„Pentru mine este o plăcere să cânt cu Mădălina şi Bogdan Sandu, doi tineri foarte talentaţi. Programul a fost unul tineresc. Majoritatea pieselor alese pentru această seară (n. r. miercuri) sunt din perioada de tinereţe a lui Debussy, până în 30 de ani. Doar câteva lied-uri fac excepţie. Este o bucurie pentru noi, interpreţii, să-l sărbătorim pe Debussy, acum, la 150 de ani de la naştere, mai ales că, în general, nu este foarte cântat”, a spus pianistul Daniel Sărăcescu, după terminarea concertului.

RAFINAMENT ŞI FINEŢE Evenimentul muzical a fost bine primit atât de către publicul meloman, cât şi de protagonişti. „O seară lirică Debussy este altceva, şi ca stilistică, şi ca interpretare, pentru că tehnica de interpretare a lied-ului diferă de cea de interpretare a operei. Sunt lucrări aparte, care necesită foarte mult rafinament şi fineţe, de aceea foarte puţini solişti îmbină lied-ul cu opera. Pentru mine, această seară a fost o provocare foarte plăcută, pentru că nu am mai cântat lied-uri de vreo zece ani, de când am terminat facultate. De aceea, mi-aş dori să fie cât mai dese serile de lied-uri”, a apreciat, la finalul evenimentului de miercuri, tânăra soprana Mădălina Sandu.

„Repertoriul lui Debussy este special. Trebuie să ai o anumită stare ca să poţi să înţelegi şi să trăieşti tot ce a vrut să transmită el prin muzica sa, care este cu totul şi cu totul specială”, a spus Bogdan Sandu.

Seara s-a încheiat cu o arie şi un duet din cantată pentru voci şi orchestră, „L’enfant prodigue”. „Cu această lucrare, Debussy, la vârsta de 22 de ani, câştiga premiul Romei pentru compoziţie şi primea o bursă la Academia de Arte Frumoase din Paris. Sperăm că am reuşit să redăm ceea ce a vrut să spună Debussy, reprezentantul cel mai de seamă al impresionismului, care nu subordonează cuvântul muzicii sau muzica cuvântului, pentru că muzica completează şi dă altă dimensiune cuvântului”, a conchis apreciatul pianist Daniel Sărăcescu, conferenţiar la Universitatea „Ovidius”.



12