Claudio Magris a primit Premiul Păcii la Tîrgul de Carte de la Frankfurt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Claudio Magris a primit Premiul Păcii la Tîrgul de Carte de la Frankfurt

Monden 20 Octombrie 2009 / 00:00 333 accesări

Scriitorul italian Claudio Magris a primit Premiul Păcii din partea Asociaţiei librarilor germani, în valoare de 25.000 de euro, duminică, în ultima zi a Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Distincţia este acordată anual, din 1950, unei personalităţi care, prin activitatea ei literară, ştiinţifică sau artistică, a contribuit semnificativ la propagarea ideilor pacifiste.

European convins, Claudio Magris, în vîrstă de 70 de ani, originar din Trieste, este profesor universitar specializat în Europa Centrală, romancier, eseist şi publicist la cotidianul ”Corriere della Serra”. În discursul de mulţumire susţinut la Frankfurt, Magris a atras atenţia asupra unei noi forme de populism şi a unor noi bariere în Europa, susceptibile să creeze ”o democraţie fără democraţie”. El a denunţat ”graniţele invizibile între autohtoni şi imigranţi în marile oraşe europene”. Şi, fără a îl ataca direct pe şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, deşi este cunoscut pentru atitudinea critică faţă de acesta, Magris şi-a exprimat speranţa că ţara sa nu va fi ”din nou pionieră într-un sens negativ”. ”Pînă la urmă, noi am inventat fascismul în Europa”, a spus Magris. După un doctorat consacrat mitului habsburgic în literatura austriacă, în 1963, Magris a scris, printre altele, un eseu, în 1986, intitulat ”Dunărea”, în care evoca traseul fluviului, de la Munţii Pădurea Neagră din Germania la Marea Neagră, dar şi visul unei Europe centrale reunificate şi eliberate de confruntarea est-vest. În ”Microcosmi” (1997) scriitorul prezintă locuri diferite din zeci de oraşe europene. De asemenea, a scris eseuri literare dedicate unor autori precum Joseph Roth, Robert Musil, Hermann Hesse şi Jose Luis Borges. Claudio Magris a primit, printre altele, Premiul Erasmus (Olanda, 2001), Premiul Fundaţiei Prinţului Asturiei (Spania, 2004) şi Premiul de Stat pentru Literatură Europeană (Austria, 2005). Numele său figurează printre cele ale favoriţilor la premiul Nobel pentru Literatură din ultimii ani.

Cea de-a 61-a ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt, care s-a încheiat duminică şi la care China a fost ţară invitată, a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori, cu 2,9%, faţă de ediţia din 2008. Numărul editorilor şi al altor vizitatori profesionişti a scăzut cu 2,7%, la 180.155. În total, în perioada 14 - 18 octombrie, 290.469 de persoane au participat la tîrg, după ce, în 2008, evenimentul a cunoscut un record la nivelul publicului, fapt explicabil prin prezenţa Turciei ca ţară invitată, ceea ce i-a atras pe turcii care trăiesc în Germania. Ţara invitată la ediţia din 2010, care se va desfăşura între 6 şi 10 octombrie, este Argentina.



12