Clienţii de pe piaţa imobiliară scot banii de la saltea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creditele imobiliare, încă prea scumpe

Clienţii de pe piaţa imobiliară scot banii de la saltea

Economie 30 Aprilie 2011 / 00:00 806 accesări

PRIMA CASĂ, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII. Tot mai mulţi români caută să cumpere o locuinţă, spun agenţii imobiliari, care au remarcat şi că numărul celor care vor plătească în cash a crescut simţitor. „Se caută în special garsoniere şi apartamente cu două camere. Însă, dacă în 2010 s-au cumpărat foarte multe locuinţe prin Prima Casă, startul lui 2011 i-a descurajat pe cei care se bazau pe împrumuturi bancare. Continuarea programului Prima Casă stă sub semnul întrebării. Băncile nu par interesate de a împărţi riscurile cu statul şi sunt foarte prudente în alegerea clienţilor, spunând că riscurile sunt ridicate şi că finanţarea pentru România este scumpă, de unde şi dobânzile mari”, au declarat, pentru Telegraf, cei de la portalul imobiliar TopEstate.ro. Ei mai spun că accesul greu la finanţare frânează trendul crescător al pieţei imobiliare, anulând practic ieftinirile aduse de Prima Casă. În aceste condiţii, cine profită de pe urma blocajului? „Cei care dispun de cash, pentru că îşi permit să negocieze destul de mult preţul de tranzacţionare. De asemenea, sunt avantajaţi şi proprietarii care acceptă plata în rate la vânzare”, explică reprezentanţii TopEstate.

GOANA DUPĂ CHILIPIRURI. Alt trend remarcat în piaţa imobiliară este alegerea locuinţelor strict după preţ, fapt care poate cauza mari probleme cumpărătorilor. „Au fost cazuri în care oamenii au cumpărat proprietăţi cu probleme în acte, de o calitate slabă, tocmai pentru că nu au rezistat preţurilor mici”, spun cei de la TopEstate, care precizează că cea mai des folosită scuză de proprietarii care vor să vândă locuinţe cu probleme este că au nevoie de bani urgent, din cauza unor probleme personale.

MAI MULŢI BANI PENTRU LOCUINŢE. Bugetul potenţialilor clienţi este cuprins între 60.000 şi 80.000 euro, cu 10% mai mult faţă de 2010, potrivit unui studiu Be Igloo. „Piaţa imobiliară este pe un drum ascendent. Românii sunt acum mult mai bine documentaţi despre condiţiile de finanţare impuse de bănci, despre ce oferă piaţa şi ce proiecte noi există”, spune oficialul Be Igloo, Nimrod Zvik.

Taguri articol


12