Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, în aşteptarea fondurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Spitalul de Urgenţă

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, în aşteptarea fondurilor

Sănătate 19 Aprilie 2010 / 00:00 1168 accesări

Medicii Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa vor afla, astăzi, câte operaţii vor putea efectua în acest an. Şeful Clinicii, prof. univ. dr. Mircea Pătruţ, premiat recent de preşedinţie pentru activitatea depusă, a declarat că în cursul acestei zile urmează să se stabilească sumele definitive destinate clinicilor incluse în Programul de Chirurgie Cardio-Vasculară. „Am solicitat bani pentru minimum 500 de operaţii, adică peste 3,5 milioane lei. Lista de aşteptare este mare. Este adevărat că secţia este la început de drum, dar nici eu şi nici echipa mea nu suntem începători. Avem un număr important de operaţii efectuate, şi toate cu succes”, a declarat profesorul. Numai anul trecut, la Clinica din Constanţa au beneficiat de serviciile medicilor constănţeni peste 4.200 de bolnavi, fiind operaţi peste o mie. Zeci de bolnavi au fost operaţi pe cord şi sute de bolnavi operaţi pe vase. Ateroscleroza (localizată pe vasele coronare, existând riscul să apară infarctul) este o afecţiune întâlnită tot mai des în rândul constănţenilor. „Ne-am confruntat des cu tumori maligne de dimensiuni uriaşe”, a precizat prof. dr. Pătruţ.

CLINICA DIN CONSTANŢA ARE CEA MAI SCĂZUTĂ RATĂ DE MORTALITATE DIN CADRUL SECŢIILOR DE PROFIL DIN ŢARĂ, RESPECTIV 2,6% ÎN CAZURILE CRONICE ŞI 0,8% ÎN CELE ACUTE. ÎN CLINICI SIMILARE DIN ŢARĂ, MORTALITATEA AJUNGE CHIAR ŞI LA 30%

Profesorul constănţean nu exclude posibilitatea amenajării unui Institut al Inimii în judeţul nostru, prin unirea Clinicilor de Cardiologie din cadrul SCJU cu cea de Chirurgie Cardio-Vasculară. „Acest Institut ar putea funcţiona într-o locaţie proprie. Ar fi un mare beneficiu pentru Constanţa pentru că vom putea atrage fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţii”, a explicat şeful Clinicii. În situaţia de faţă, Clinica primeşte, pentru intervenţiile efectuate în spital, cu 50% mai puţini bani faţă de sumele pe care le primesc Institutele Inimii din ţară, în ciuda faptului că activitatea este asemănătoare.



12