Clopote unicat, în colecţia Muzeului Marinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Clopote unicat, în colecţia Muzeului Marinei

Cultură 27 Ianuarie 2011 / 00:00 659 accesări

Cei care doresc să viziteze Muzeul Marinei Române, instituţie unicat în peisajul naţional, descoperă o lume specială, cea a istoriei navale româneşti. Pasionaţii de instrumente şi aparatură de navigaţie pot să admire, prin mulţimea de exponate, valoroase piese de patrimoniu cultural naţional la clasa Tezaur - prin Ordinul nr. 2631 din 22 noiembrie 2007 al Ministerului Culturii şi Cultelor - culese de la bordul unor nave militare istorice româneşti.

Un loc special în cadrul colecţiei de instrumente şi aparatură de navigaţie îl ocupă şi clopotele de bord unicat, datând din anul 1906, care au aparţinut unor vedete fluviale de siguranţă. Un astfel de bun cultural este şi clopotul care s-a aflat în dotarea vedetei nr. 7 „Locotenent Dimitrie Călinescu”, între anii 1906-1953. Realizat din bronz turnat şi strunjit în formă tronconică, clopotul cu o înălţime de 27 cm şi cu diametrul mare de 15 cm a fost construit pe Şantierul Naval „Thames Ironworks”, Londra. Construite pe acelaşi şantier au fost şi clopotele aflate în dotarea vedetelor fluviale nr. 3 „Căpitan Mihail Romano” şi nr. 5 „Maior Gheorghe Şonţu”. Cele trei obiecte sunt incluse în categoria bunurilor culturale de importanţă tehnică.

Potrivit muzeografului expert dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, în dotarea Marinei Române a intrat, în perioada 1906-1908, un grup de opt vedete de siguranţă fluvială, care au primit numele eroilor căzuţi în Războiul pentru Independenţă.



12