CNAS propune medicilor de familie acte adiționale nelegale!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuze dure: deservicii aduse pacienților!

CNAS propune medicilor de familie acte adiționale nelegale!?

Sănătate 27 Iunie 2016 / 17:47 936 accesări

Reprezentanți ai Societății Naționale de Medicina Familiei și Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie susțin că actele adiționale propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru iulie 2016 sunt nelegale. Medicii de familie spun că „erorile de management ale CNAS creează disfuncționalități în fiecare an în sistem, blocaje care aduc deservicii pacienților, care sunt asigurați ai CNAS“. Ei au anunțat că vor depune în atenția prim-ministrului o plângere prealabilă în baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparenței decizionale de către CNAS.

Reprezentanți ai Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin că actele adiționale propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru iulie 2016 sunt nelegale. ”Suntem puși în situația creată artificial și fără sens juridic să încheiem un act adițional la un contract care își încetează aplicabilitatea. Vechiul Contract-cadru este valabil până la 30 iunie, iar noul Contract-cadru este valabil de la 1 iulie. Soluția legală în acest moment este ca noul Contract-cadru să devină valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru să mai fie prelungit cu o lună, până la 31 iulie”, spun reprezentanții medicilor de familie (președintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu, și președintele FNPMF, dr. Doina Mihăilă), citați într-un comunicat. Atât SNMF, cât și FNPMF sunt de părere că „erorile de management ale CNAS creează disfuncționalități în fiecare an în sistem, blocaje care aduc deservicii pacienților, care sunt asigurați ai CNAS”. ”Subterfugiile legislative și intimidările la adresa medicilor de familie nu mai pot fi tolerate. CNAS se bazează pe naivitatea oamenilor și pe lipsa noastră generalizată de reacție”, potrivit documentului citat. Medicii de familie spun că nu își doresc perpetuarea unui conflict generat unilateral de CNAS. Nu în ultimul rând, ei au readus aminte și faptul că sistemul electronic de înregistrare și evidență a asiguraților și serviciilor se blochează constant și bulversează munca personalului medical fără nicio sancțiune impusă caselor de asigurări, ba chiar cu imputări aberante și împovărătoare în sarcina medicilor. „Platforma de raportare a serviciilor medicale a fost deja auditată, sunt depuse încă din 2013 la Corpul de control al prim-ministrului rezultatele auditului care reflectă grave erori de creare și implementare a sistemelor de rapoarte, propunându-se cercetarea de către DNA a speței. Nu mai este cazul să amintim zecile de adrese pe care le transmitem constant către CNAS, la care fie nu primim răspuns, fie răspunsul este doar formal și deci inutil”, adaugă medicii de familie. Aceștia sunt pesimiști; în documentul prezentat ei menționează că nu așteaptă o practică transparentă a CNAS, ca urmare a înființării noului Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic. În opinia lor, CNAS încearcă acum să manipuleze publicul că, din cauza medicilor de familie, Contractul-cadru privind furnizarea de servicii medicale nu va intra în vigoare.

PLÂNGERE Reprezentanții medicilor de familie răspund la rumorile pe care CNAS le-a creat prejudiciind imaginea lor: „DA, noi suntem medicii de familie nemulțumiți de cutumele instalate deja de prea mult timp în CNAS și vrem să creăm premizele unei relații contractuale bazate pe respect și reciprocitate! Față de cele de mai sus, anunțăm că vom depune în atenția prim-ministrului o plângere prealabilă în baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparenței decizionale de către CNAS. Iar la Casele județene de asigurări se vor înregistra de către reprezentanții locali ai medicilor de familie Notificări cu privire la nelegalitatea actelor adiționale“. În județul Constanța sunt aproximativ 440 de medici de familie, din care 308 în mediul urban și restul în mediul rural.

ÎNTRE TIMP A FOST DECLANȘATĂ SESIUNEA DE CONTRACTARE!

Între timp, casele de asigurări de sănătate au anunțat că au declanșat deja sesiunea de contractare. Și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța a anunțat că furnizorii de servicii medicale, de medicamente și dispozitive medicale care doresc să intre în relaţii contractuale cu CJAS pot depune documentaţia necesară după un program bine stabilit. Astfel, perioada de depunere a documentelor conform opisului se face între 4 - 7 iulie; pentru spitale și sanatorii, termenul-limită de depunere a documentelor conform opisului: 14.07.2016; perioada de evaluare și verificare a documentelor: 8.07.2016 - 21.07.2016; data afișării furnizorilor respinși: 22.07.2016; data depunerii contestațiilor: 25.07.2016; data afișării soluționării contestațiilor: 26.07.2016; data afișării listei finale cu furnizorii admiși la contractare: 26.07.2016; perioada de întocmire și semnare a contractelor: 27.07.2016 - 29.07.2016; data-limită de finalizare a procesului de contractare: 29.07.2016. ”Precizăm că opisurile cuprinzând documentele necesare încheierii contractelor pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală se regăsesc pe site-ul instituției, www.cnas.ro/casct, la secțiunea ”Informații pentru furnizori””, a declarat președintele/director general al CJAS, dr. George Mirel Cristescu.

Citește și:

Cardul de sănătate, oficial în moarte clinică! Ba cu resuscitare, ba fără!

Pacienții, lăsați fără rețete și trimiteri la medici!? Doctorii nu vor „uz de fals“!



12