CNATDCU a dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a lui Kovesi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNATDCU a dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a lui Kovesi

Justiție 08 Decembrie 2016 / 09:15 881 accesări

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, joi, în cazul acuzaţiilor de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, după ce a analizat raportul întocmit de comisia juridică, document care are la bază analiza a trei experţi care au evaluat teza de doctorat a procurorului şef al DNA.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a explicat că decizia a fost luată prin vot, în şedinţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

La începutul acestei săptămâni, Comisia juridică a CNATDCU a primit raportul întocmit de comisia de experţi care a analizat lucrarea de doctorat a procurorului şef al DNA. Comisia de experţi a fost alcătuită din trei persoane. Raportul a fost prezentat pentru decizia finală Consiliului general al CNATDCU.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută, arată News.ro.

CONCLUZIA: LAURA CODRUȚA KOVESI NU A PLAGIAT

Consiliul General al CNATDCU a decis joi că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în lucrarea sa "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal", propunerea fiind de menținere a titlului de doctor, a declarat președintele Comisiei Juridice a CNATDCU.

CNATDCU EXPLICĂ DECIZIA ÎN CAZUL KOVESI: FRAZELE CONSIDERATE PLAGIAT SUNT GENERALITĂȚI

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis să propună ministrului Educației menținerea titlului de doctor în cazul Codruței Kovesi, precizând că s-a constatat că în proporție de 4% există fraze plagiate, fiind vorba de generalități.

"Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză. Deci, se constată o culpă în construcția demonstrației tezei însă circumstanțele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancțiunea. Proporția reținută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități. Calitativ, nu permite de a constata lipsa de aport științific al tezei. În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancțiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor. Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită propunerea de a se menține titlul de doctor. În teză nu e vorba de partea de contribuție originală care să fie plagiată de undeva. Sunt chestiuni de mică importanță sau intrate deja în limbajul de drept comun. Primii doi membri au analizat și o altă teză, teza domnului Ponta. Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reținut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea așa le spune", a explicat Mircea Adrian Bob, președintele Comisiei de Științe Juridice din cadrul CNATDCU.

Decizia a fost luată de 36 de membri ai Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Taguri articol


12