CNC ar putea fi scos de sub autoritatea Ministerului Culturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNC ar putea fi scos de sub autoritatea Ministerului Culturii

Cultură 19 Martie 2009 / 00:00 522 accesări

Proiectul noii legi a cinematografiei va prevede, printre altele, scoaterea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) de sub autoritatea Ministerului Culturii şi desecretizarea concursului de proiecte de film. Anunţul a fost făcut, ieri, de către parlamentarul Radu F. Alexandru.

În plus, la concursul de proiecte organizat în prezent de CNC, ar putea să fie luat în considerare, pentru fiecare scenariu în parte, şi decupajul regizoral, pentru a se juriza, practic, imaginea de ansamblu a proiectului. De asemenea, la viitoarele concursuri de proiecte nu se va mai ţine cont de background-ul artistic al candidaţilor. Parlamentarul a precizat că lucrează la proiectul de lege împreună cu senatorul Sergiu Nicolaescu, dar şi cu cineaşti şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). „Proiectul de lege i se datorează şi regizorului Cristian Mungiu. Pe de altă parte, afirmaţiile acestuia referitoare la concursul de proiecte organizat de CNC pot leza numele, onoarea şi credibilitatea membrilor comisiei din care am făcut şi eu parte“, a mai spus Radu F. Alexandru, cu referire la criticile aduse de Mungiu după anunţarea rezultatelor sesiunii noiembrie-decembrie 2008 a concursului CNC.

Într-o scrisoare deschisă adresată, săptămîna trecută, ministrului Culturii, Theodor Paleologu, regizorul Cristian Mungiu aprecia că organizatorul selecţiei proiectelor de film, CNC, ar trebui să fie degrevat de această sarcină. Potrivit lui Mungiu, selecţia ar trebui făcută de un organism independent, pe baza datelor puse la dispozitie de CNC. Regizorul filmului „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ a adus ca argumente, în principal, deficienţele constatate după ce s-a aflat în juriul selecţiei din sesiunea decembrie 2008, pe care, de altfel, le-a făcut publice, în majoritate, la anunţarea cîştigătorilor, pe 4 martie 2009. Cristian Mungiu a propus, astfel, ca tuturor membrilor din comisiile de selecţie să le fie solicitate declaraţii pe propria răspundere, în care aceştia să precizeze dacă s-au făcut presiuni asupra lor de a favoriza anumite proiecte. Membrii comisiei ar mai trebui, în opinia lui Mungiu, să aibă obligaţia de a face o apreciere scrisă despre proiectele cîştigătoare, urmînd ca ei să nu mai facă parte din viitoare comisii de selecţie în cazul în care carierele publice ale filmelor notate de ei diferă semnificativ de estimările pe care le-au făcut. Printre sugestiile în atenţia ministrului Theodor Paleologu se numără şi aceea ca decizia finală privind cîştigătorii concursului să fie luată după ce au fost judecate eventualele contestaţii depuse de aplicanţi. Directorul general al CNC, Eugen Şerbănescu, a precizat, într-o scrisoare transmisă presei, ieri, că regizorul Cristian Mungiu „se consideră centrul universului cinematografic românesc şi tot ce nu-i place sau nu îi mai serveşte etichetează drept greşit“.

Organizarea şi desfăşurarea concursului de proiecte organizat de CNC au fost criticate de mai mulţi regizori de top. Printre aceştia s-a numărat şi Radu Muntean, care a obţinut, la începutul lunii martie, cea mai mare finanţare din sesiunea noiembrie-decembrie 2008, respectiv 1,36 milioane de lei, pentru filmul „Marţi după Crăciun“.



12